google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Üzüm deyince...

MÖ 3 bin yıllarında Orta Anadolu'da yaşayan Hititlerin üzümlerinin özelliği ve tatlılığı, bağlarının zenginliği ve bolluğu nedeniyle tarihçiler şarabın anavatanı ve ilk üretildiği yer olarak Orta Anadolu'yu gösteriyor. Yunanlıların ve Romalıların şarap yapımı çok sonra yani.

🍇

Anadolu’nun pek çok yerinde çok kaliteli üzümlerden yapılan yerel şaraplar var. Benim favorim ise Malatya, Arapgir’e bağlı Onar Köyü’nde yapılanlar. Özelliği Anadolu’da sadece o bölgede yetişebilen üzümlerden yapılması. Örneğin Köhnü üzümü, Öküzgözü ismiyle tanınan üzümün bir alt türü. Köhnü, iyice olgunlaşmış ve içi esmerleşmiş, yumuşamış meyve anlamına geliyor. Köhnü üzümünün taneleri mora yakın siyah renge çalar, üzümün üzeri gri puslu, oval şekilli, iri çekirdekli ve bol şıralıdır.

🍇

Kara menüşkü / meneşük (menekşe) ise gene aynı yöreye ait başka bir üzüm türü. İkisinin karışımı mı? Şöyle anlatayım: Bir gün batımında, deniz kıyısında otururken kadehinize aniden bir yıldız düşer. İşte öyle...

🍇

Fotoğraflar Onar Köyü @tepeharman bağlarından.

🍇

Şimdi bağbozumu zamanı, öyle bir tatlı telaş, heyecan var ki oralarda. Üzümden yapılan aklınıza gelen/gelmeyen her şey ama her şeyin yanı sıra genleriyle oynanmamış badem, ata tohumu nohut, ara tohumu Kunduru bulguru, kayısı, dut ürünleri ve aklımda tutamadığım diğer özel üretimler için @tepeharman sayfasına bakın lütfen.

🍇

Onar Köyü, 20-23 Ekim tarihleri arasında @1001istanbul ile yapacağımız Kemaliye gezimizin incilerinden biri. Bu yıl programımız doldu, gelecek yıl ilkbahar ve sonbahar programlarımız için lütfen takip edin.




10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page