google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Şair gömleği

Bu resim Gustave Courbet’nin 24 yaşında başlayıp 29 yaşında bitirdiği otoportresi ama ben onu değil üzerindeki gömleği anlatacağım.

📍

Bu bir Şair Gömleği. Bu gömlek, önden ve manşetten büyük fırfırlarla süslenmiş, piskopos kollu ve gevşek, kabarık bir bluz şeklinde. Genelde bağcıklı bir v yakayla ya da bağcıklı manşetle tasarlanmışken, düğmeyle boğaza kadar iliklenen ve sabitlenen çeşitleri de var. Fırfırları genelde aynı kumaştan ya da dantelden yapılırken kumaş çoğunlukla saten, keten, pamuk ve kadifedir.

📍

Genelde erkekler için tasarlanmış olan Şair Gömleği, sonradan moda olarak yaygınlaşınca kadınlar tarafından da giyilmiş. 17. ve 18. yüzyılda aristokratlar tarafından kullanıldığında daha çok iç kısma giyilen (iç çamaşırı gibi, dönem filmlerinde görebilirsiniz) ve çok ince şekilde tasarlanan bir giysi olmuştur.

📍

19. yüzyılda modernizm etkisiyle erkekler arasında popüler bir stil olan Şair Gömleği, 20. yüzyılda sinemada korsan ve tarihsel karakterler için kullanılmıştır. Şair Gömleği aynı zamanda Korsan Gömleği olarak da bilinmektedir ki geleneksel anlamda korsanlar bu gömleği kemerle, kılıçla ve biraz da yıpranmış şekilde giymiştir.

📍

1960'larda bir erkek giyim mağazası tarafından fırfırlı ve büyük kollu olarak tekrardan üretilen Şair Gömlekleri, Byron etkisiyle ya da Byron gömlekleri olarak tasarlanmıştır. Sonrasında ise romantik gömlek olarak akıllarda kalıp 1980'lerde bir müzik modası/ akımı olan New Romantics erkek modasında önemli rol oynamıştır.



21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


bottom of page