Üzüm, Orta Asya’dan beri kullanılan Türkçe bir sözcük. Uygur Türklerinin tıp kitaplarında kuru üzüm, yani ‘kurug üzüm’ bazı hastalıklara ilaç olarak öneriliyordu
🍇
Şimdilerde üzümlerin hasat zamanı. Pek çok yerde hummalı bir faaliyet var. Pekmezler, pestiller, sirkeler ve şarap yapılıyor. Anadolu’nun üzüm zenginliği inanılmaz. Kırmızı ve beyaz üzümlerin çokluğunun yanı sıra hepsinin de alt versiyonu var. Bunlar karışınca müthiş lezzetler ortaya çıkıyor.
🍇
Anadolu’nun pek çok yerinde çok kaliteli üzümlerden yapılan yerel şaraplar var. MÖ 3 bin yıllarında Orta Anadolu’da yaşayan Hititlerin üzümlerinin özelliği ve tatlılığı, bağlarının zenginliği ve bolluğu nedeniyle tarihçiler şarabın anavatanı ve ilk üretildiği yer olarak Orta Anadolu’yu gösteriyor. Yunanlıların ve Romalıların şarap yapımı çok sonra yani. Kayıtlardan antik çağda şarabın hastalıkların tedavisinde kullanıldığını öğreniyoruz.
🍇
Günümüzde hala bağcılığın olduğu Ankara’nın tarihteki isimlerinden “Ancyra”nın Yunanca “koruk”, “Engürü” ise Farsça “üzüm” anlamına gelmesinden yola çıkarsak aktarılan kültürlerin önemini bir kez daha kavramış oluruz. .
🍇
Yunan ve Roma mitolojisinden tek tanrılı dinlere kadar üzümle ilgili anlatıların çokluğu da meyvenin kıymetini görmemiz için yeterli.
Comments