google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Adaçayı

Yazarın fotoğrafı: Ayse BayvasAyse Bayvas

Bu şahane mor bitki, Adaçayı. Bilimsel adı Salvia, Latince “salvere” yani korumak, muhafaza etmek kelimesinden gelir.

💜

Yunan Theophrastus, adaçayını “koroner herb” olarak adlandırmıştır, çünkü bitkinin kalbin aşırı zorlanmasını önleyerek vücudu hastalıklardan temizlediğine inanmaktadır.

💜

Mısırlıların doğurganlık için kullandığı adaçayını Romalıların kutsal saydıkları ve adaçayı toplama işini son derece önemseyerek bunu özel bir tören eşliğinde yaptıkları biliniyor.

💜

Bir Arap atasözü olan “Bahçesinde adaçayı yetişen kimse niye ölsün” deyişi Orta Çağ’da Avrupa’da bazı tıp okullarının düsturu haline gelmişti. Adaçayı, Orta Çağ’da ateşli hastalıklara karşı şifa verici olarak en yaygın kullanılan bitkilerden biri olmuştur. Adaçayı günümüzde de ateş düşürücü olarak kullanılmakta; nezle ve gripten sonra genel dengeleyici olarak çayı içilmektedir.

💜

Ölümsüzlük, bilgelik ve koruyuculuğu temsil eden adaçayı aynı zamanda Hristiyanlıkta Bakire Meryem’in simgelerinden biridir. Hz. Meryem’in Herodes’in gazabından kaçmak zorunda kaldığında kendisini saklamaları için, çayırdaki tüm çiçeklerden yardım istediğine hiçbir çiçek ona yanıt vermemesine rağmen adaçayı eğilince Meryem Ana’nın sığınacak bir yer bulduğuna inanılır.

💜

Tüm çağlar boyunca kurutulmuş ot ve yapraklarının tütsü şeklinde yakılarak evleri dezenfekte etmekte kullanıldığı biliniyor ki hala böyle yapıyoruz. Mis gibi bir koku geldi mi burnunuza?


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nergis

Comments


bottom of page