Mustafa Kemal başkent sorununu halletmek için Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra Lozan Antlaşması'nın imzalanmasını ve İstanbul'un İtilaf Devletlerinden kurtarılmasını beklemişti. Başkent konusunda kamuoyunun da hazırlanmasına önem vermişti.
🇹🇷
1923 yılı Ocak ayında İzmit'te İstanbul gazeteleri başyazarları ile yaptığı görüşmede başkent sorununu da tartışma konusu yaptı. İstanbul'un işgal altında olmasına dikkat çekerek askeri açıdan sakıncalarını belirtti. Başkent olacak kentler arasında İzmir, Bursa, Eskişehir ve Ankara üzerinde durdu. Bu kentler arasında Ankara'nın başkent olabileceğini, iklim koşulları, Anadolu ile batının büyük merkezlerine demiryolu bağlantısı olduğunu, Kurtuluş Savaşı boyunca da fiili bir başkent görevi yaptığını ve bu görevi sürdürmesinin doğal ve haklı sayılabileceğini söyledi. Sırası geldiğinde bu hususun resmen açıklanacağı kanısında olduğunu belirtti.
🇹🇷
Lozan Antlaşması'ndan sonra 9 Ekim 1923'te Malatya Mebusu İsmet Paşa ve 13 arkadaşı tarafından TBMM'ne verilen kanun teklifi ile bir karşıt oyla TBMM'nin 27 numaralı kararı olarak 13 Ekim 1923'de onaylandı. Böylece Ankara "Devletin makkarı idaresi, Ankara şehridir" cümlesi ile fiilen olduğu gibi yasal olarak da başkent haline geldi.
🇹🇷
Anadolu'nun merkezi bir yerinde, tarihi karayollarının geçit yerinde ve demiryollarının bir ucundaki Ankara'nın başkent olmasıyla ülkenin bütünüyle daha dengeli bir şekilde ilgilenilmesi mümkün olmuştur.
🇹🇷
Ankara'nın başkent oluşu kutlu olsun.
Comments