google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Arpaz Konağı

Osmanlı İmparatorluğu için 1800’ler sıkıntılıydı. Uzun süren savaşlar, askerlikler, ekonominin sürekli kötüye gitmesi, dolayısıyla artan vergilerle halk da…

📍

Devlet otoritesini kaybedince bazı yerlerde yörenin zengin ve güçlü ailelerine yönetme yetkisinin yanı sıra devlet adına vergi toplama görevini verdi. Yaşadıkları bölgelerde halk arasında sevilmeyen bu ailelere ‘ayan’ denirdi. Baskılardan bunalan ve zaman zaman ayaklanan halk, ayanlara ve onların oturdukları mekânlara ulaşarak zarar vermeye başlayınca tehlikelerden korunmak isteyen ayanlar ise konaklarının hemen yanında büyük kuleler inşa ederek kendilerini savunmaya çalıştılar. Ayan kuleleri adı verilen bu kulelerden dört tanesi Aydın sınırları içerisinde bulunuyor.

📍

1829’da Atçalı Kel Mehmet ayaklanması, bunlardan biri olan Arpaz Konağı’nda yaşayan ayanlara karşı yapılmıştı. Yöredeki geniş arazinin sahibi olan ve Osmanlı adına vergi toplayan Osman Bey ve adamlarının halk ile olumsuz ilişkileri nedeniyle kendi can güvenliklerini sağlamak için Rodos Adası’ndan getirdikleri ustalara bu şato benzeri kuleyi yaptırmışlardır.

📍

Kulenin sırtını dayadığı yamaçta antik Harpasa şehri bulunmaktadır. Kulenin etrafında konağı, hamamı, ambarı, ahırları ve çeşitli müştemilatı bulunur. Kulenin kör pencerelerinde görülen yelken ve balık motifleri Rodoslu ustaların deniz özlemidir.



17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page