google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Begonvil

Bugün Ege ve Akdeniz’de evleri, duvarları, sokakları mor, turuncu, pembe, sarı, kırmızı veya beyaz renkli çiçekleri ile şenlendiren begonvilden söz edeceğim.

🌺

Ana vatanı Güney Amerika olan bu güzellik aslında Ekvator'dan Orta Brezilya'ya kadar uzanan alanda, Eski Dünya’da ise Akdeniz ikliminin görüldüğü don riskinin olmadığı kıyı bölgelerinde yetişir.

🌺

Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya'da keşfeden ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan Fransız amiral Louis Antoine de Bougainville'den almıştır.

🌺

Fakat bitkiyi asıl keşfeden kişi, himayesinde Brezilya’ya götürdüğü Fransız botanikçi Philibert Commerson’dur. Kuşkusuz anlı şanlı bir amiral dururken deniz tutan, hastalıklı bir Fransız bir botanikçinin adı bu güzel çiçeğe verilemezdi...

🌺

Bu keşfin aslında ilginç bir hikayesi ve kahramanı daha var. Botanikçi Commerson’un hem sevgilisi hem de asistanı olan Jeanne Baré, bu keşfe çıkan Étoile (Yıldız) adlı donanma gemisine binerken saçlarını feda ederek erkek tayfa kılığına girmişti. Dünyayı bir gemiyle dolaşan ilk kadın olma ünvanını taşıyan Baré’nin erkek kılığına girme nedeni ise şüphesiz zamane denizcilerinin batıl inançlarıydı. O zamanlarda uzun deniz yolculuklarında güvertede kadın bulundurmak en büyük uğursuzluk sayılıyordu. Baré olmasaydı belki de Avrupa begonville çok daha geç tanışacak ve günümüzdeki melez türler çok daha geç ortaya çıkacaktı. Bunun nedeni Commerson’un bacağında çıkan yara nedeniyle sadece Baré’nin yardımıyla gemiden ayrılıp bitki örnekleri toplayabilmiş olmasıdır.

🌺

Doğru söylenişi Bugenvil olmasına rağmen ne zaman evrim geçirip Begonvil oldu bilmiyoruz. Hatta bizim buralarda Gelin Duvağı ve Rodos Sarmaşığı da denir. Begonvil söylenişi güzel olsa da hikayeyi bilince bir kadının adının verilmesi daha iyi olurdu gibi geliyor bana. Çünkü biz bu güzelliği bir kadına borçluyuz aslında.



2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page