Bu ülkede hikaye çok…
📍
19.yüzyılın başlarında Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır’ı ele geçirdi ve Mısır Valisi oldu. İleriki yıllarda da Osmanlı ordularını yenerek Kütahya’ya kadar ilerledi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın işgal ettiği yerlerin içinde, zamanın Osmanlı İmparatoru III. Selim’in annesi Mihrişah Hatun’a hediye ettiği 360 bin dekarlık çiftlik alanı da bulunuyordu.
📍
Kavalalı’nın Osmanlı ile yaptığı anlaşma gereği Mısır’ın idaresi babadan oğla geçecekti. Bu anlaşma sayesinde Mehmet Ali Paşa’nın ölümü ile arazilerin idaresi aileye kaldı ve 1874’de doğan II. Abbas Hilmi Paşa ileriki yıllarda Mısır’a Hidiv olunca Mısır ve Dalaman’daki toprakların da mülkiyetini ele geçirdi.
📍
Abbas Hilmi Paşa, 1905 yılında gemi ile Sarsala koyuna geldi. Bölge oldukça verimli toprakları ve uçsuz bucaksız ovaları ile av meraklısı olan Abbas Hilmi Paşa’nın büyük beğenisini kazandı.
📍
Bölgeye yerleşen Mısır Hidivi, kısa sürede iskele ve depo inşa ettirdi. Etraftaki bataklıkları da kurutan Hidiv, son iş olarak Dalaman’a bir av köşkü yaptırmak için harekete geçti. Aynı günlerde Hidiv’in Mısır’a da bir tren istasyonu projesi vardı. Her iki projeyi de Fransız mimarlara verdi.
📍
İki binanın da projesi hazırlandı ve Fransa’dan biri Dalaman’a diğeri de Mısır’a olmak üzere 2 ayrı gemi proje ve malzemelerle birlikte yola çıktı. Kimi rivayete göre gemilerin rotaları yanlış verildi, kimilerine göreyse malzeme ve projeler yanlış gemilere yüklendi ama sonuçta Mısır’a gitmesi gereken Tren İstasyonu projesi Dalaman’a, Av köşkü projesi ise Mısır’a gitti.
📍
İşte Dalaman’da hiç tren görmeyen bina, fotoğraftaki bina. Günümüzde bir devlet kuruluşunun içinde yer alıyor ve ziyarete kapalı.
📍
Tabii benim aklım fikir üretmeden duramaz ya, ben olsam onun içine dönemin giysileri ve eşyalarıyla balmumu heykel düzenlemeleri yapar, bu hikayeyi de gelenlere anlatırım ama gel gör ki ben sadece benim.
Comments