Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından 30 Mart 1863 tarihli Sultan Abdülaziz Han'ın fermanıyla “Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” adlı dernek kuruldu. Amacı; yoksul ve yetim çocukların eğitim-öğretimine destek olmaktı. Pek çok Osmanlı paşası ve aydınının üyesi olduğu Dernek, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenme örneğini oluşturdu. Başlangıçta amaç; Kapalıçarşı ve çevresinde çalışan çırakların okutulmasıydı. Beyazıt’taki eski Valide Mektebi binası onarılarak derslere başlandı. Okul, tek derslikte faaliyet gösteriyordu.
📍
Fatih’teki yerleşke içerisinde bulunan tarihi ana binanın inşaasına 1867, eğitime ise 1873 yılında başlanmış. Tesis 1994 yılında Maslak’taki yeni binalarına taşındı. Tarihi bina yeni kampüsün ihtiyacı olan finansmanı sağlaması için Ziraat Bankası’na satıldı.
📍
İtalyan mimar Barironi’nin tasarladığı ve planını Dolmabahçe Sarayı mimarbaşısı Ohannes Amire Balyan’ın çizdiği bina, eski konak ve kışla yapılarının okul olarak kullanıldığı bir dönemde, okul olarak tasarlanmış ilk yapılardan biridir. Dört katlı binanın iç ve dış duvarları kağir döşeme, tavan ve merdivenleri ise tahtadır. Binanın yeri Bahriye Feriklerinden Maşuk Paşa’dan 2.100 liraya alınan konak arsası ile bitişiğindeki Aliye Hanım’ın Bostanı ve Kazasker Benlizade Raşit Efendi’nin arsasıdır. Okul binası, kız ve erkek öğrencilerin aynı çatı altında eğitimlerine uygun, çağın çok ilerisinde imkânlara sahip ve bu büyüklükte bir eğitim kompleksi olarak düşünülmüş ilk binadır.
📍
Biz oraya Darüşşafaka diyoruz.
Comments