Yıllarca memleketi olan Divriği ile ilgili araştırmalarını anlatılarımda kullandığım çok değerli tarih araştırmacısı Necdet Sakaoğlu’nu geçtiğimiz hafta kaybettik. Bu nedenle biraz Divriği’den söz etmek istiyorum. Anısına saygıyla…
🏡
Divriği sadece Ulu Cami’den ibaret değildir, onun yeri baki. Kale ise başka bir dünyadır ama asıl hikaye Divriği evlerinde ve mahallelerindedir.
🏡
Divriği evlerinde ahşap çatkı aralarının kerpiçle doldurulduğu hımış tekniği kullanılmıştır. Ancak bu evler sadece yapı malzemesi itibariyle değil, cephe hatları, hacim kullanımları ve bezemeleriyle de oldukça farklı görünümlere sahiptir. Bazıları gayet mütevazı dururken bazılarında farklı cephe ve mekân uygulamalarıyla birlikte oldukça cüretkâr denemeler yapıldığı hemen fark edilir. Örneğin Sancaktarzade Evi’nin balkonu Divriği’deki ilk balkon denemesidir.
🏡
Toyhaneler ise başka bir bölgede yer almayan Divriği’ye özgü yaşam alanlarıdır. Evlerin harem bölümünde yer alan toyhaneler, özellikle kış aylarında tüm yaşamın geçtiği, toplantıların, törenlerin yapıldığı yerlerdir. Selçuklulardaki tabhanelerin uzantısıdır.
🏡
Divriği evlerini yapan ustaların ne yazık ki pek azı biliniyor. Tamamladıkları yapılara herhangi bir işaret koymadıkları için iş sadece hafızaya dayalı tanıklıklara kalıyor. Bu nedenle pek az evin ustası hakkında bilgiye ulaşabiliyoruz.
🏡
Kapak-2-3 Ayan Ağa Konağı
4 Mühürdarzade Konağı
5-8 Şeyhoğlu Konağı Kültür Evi
9 Sancaktarzade Evi
🏡🏡#divriği #divriğievleri #necdetsakaoğlu #gelenekselmimari #mimarlıktarihi #sanattarihi #aysebayvasileonlineatölye #aysebayvasileonlinedersler
Comentários