Sahip olduğumuz pek çok şeyi normal kabul ediyoruz. Bu topraklarda kadın olmak, üstelik azınlık olmak hiç kolay değildi, laf aramızda hala kolay değil.
🎼🎼🎼
Fotoğrafını gördüğünüz hanım, Dâr-ül Elhan yani konservatuar adına plak dolduran ilk Rum kadın sanatçı, Denizkızı Eftalya hanımdır. Ünvanını şöyle anlatır:
Ben beş altı yaşımdan beri bu ismi taşırım... Hatta daha garibi "Eftalya" ismini yadırgarım... Asıl ismim "Deniz Kızı" imiş gibi gelir... Deniz Kızı ismi bana nasıl verildi.? Çok küçüktüm... Babam saza pek meraklı idi... Babamın misafirleri geldiği zaman o saz çalar, ben de şarkı söylerdim... Büyükdere'de otururduk... Mehtaplı gecelerde daima sandal gezileri yapardık... O zaman babam sandalda bütün gece bana şarkı söyletirdi... Sesim az zamanda bütün Boğaziçi'nde meşhur olmuştu... Geceleri mehtapta bizim sandalın arkasına 20-30 sandal takılır, beni dinlerlerdi... Fakat hiç kimse benim kim olduğumu bilmiyordu.. Halbuki incecik sesiyle şarkı söyleyen bu gece şarkıcısına bir isim koymak lazımdı... "Deniz Kızı", "Deniz Kızı" demeye başladılar... İşte Deniz Kızı bu beş yaşındaki Eftalya idi... O zamandan beri Deniz Kızı'yım..."
🎼🎼🎼
1923-1927 arası 50 kadar plak doldurdu ama kendi adını hiç kullanamadı. Plaklarda hep ‘soprano’ olarak kaldı. Bir gün Atatürk’ün huzurunda söyledi ve ondan sonra ismini kullanabildi.
🎼🎼🎼
4 Ağustos 1936'da, Eftalya Hanım 45 yaşında iken, Şirket-i Hayriye (Bugünkü Şehir Hatları) sanatçının onuruna bir Ay Işığı Gezisi (Mehtabiye) düzenledi. Dört vapur süslendi ve bir sal üzerinde de Eftalya Hanım için bir sahne hazırlandı. Vapurlar Bebek'ten hareket ettiler ve Kanlıca, Yeniköy, Beykoz, Büyükdere iskelelerine uğredılar. Vapurlara binemeyenler ellerinde renkli fenerlerle vapurları kıyıda karşılayarak eğlenceye katılmışlardı. Programda Eftalya'nın çok sevdiği zeybek havaları eşliğinde oynanan zeybekiko dansları da vardı.
🎼🎼🎼
Bu muhteşem ses 1939 yılında bugün sustu.
🎼🎼🎼
Bu karanlık atmosferde bu pazar günü kendinize bir güzellik yapın ve onun billur sesinden “Kadıköylüm”ü dinleyin. Ya da Modern Folk Üçlüsü’nden onun için yapılan şarkılardan biri olan Aleko Bacanos’un muhteşem “Gel ey denizin nazlı kızı nuş-i şarab et” şarkısının en güzel yorumlarından birini...
Comments