İstanbul’un en önemli meydanlarından biri de “Et Meydanı” idi. Meydân-ı Lahm veya Lahim Meydanı (Arapça lahm et anlamına gelir) olarak da bilinen bu yer, Yeni Odalar'da oturan yeniçerilerin yedikleri etin burada dağıtılması sebebiyle Kanuni Sultan Süleyman döneminde bu adı almıştır.
📌
Hikaye kısaca şöyle: Kanuni devrinin başlarında, Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Yeni Odalar'ı Sadrazam İbrahim Paşa yeniden düzenletirken salhanelerden getirilen etleri ayrı bir kapıdan içeriye aldırarak meydanlık yerde dağıttırmış, daha sonra bu kapıya Et Kapısı denildiği gibi meydana da Etmeydanı adı verilmiş, sonraları kapı da Etmeydanı Kapısı adıyla anılmaya başlanmış. Ayrıca kasap ve aşçıların namaz kılmaları için burada bir de mescid yaptırmış.
📌
II. Mahmud yeniçeriliği hatırlatan her türlü isim ve unvanı kaldırırken Yeni Odalar'ın bulunduğu yere Ahmediye adını vermiş, böylece Etmeydanı adı da tarihe karışmıştır. Meydanın tonozlu kapısı 1930'lu yıllarda ortadan kalkmış, yalnız kapının temel kalıntıları ile iki yanındaki çeşmelerin yalakları kalmıştır. Bunlar da Vatan Caddesi’nin 1955-1956 yıllarında yeniden düzenlenişi sırasında kaldırılmıştır. Etmeydanı'nın ve Yeni Odalar'ın olduğu yerde bugün Vatan Caddesi, Ahmediye Karakolu ve hızlı tramvay yolu bulunmaktadır.
📌
Fotoğrafta görülen bakiye duvarın arkasındaki yapı Fenari İsa Camii.
Comments