Bayramların en güzel tarafı aile yemekleriydi bana göre. Ben tek çocuktum ve haliyle bayramların şımartılanıydım. Ailenin en büyüğü babamın amcasının eşi Aydınlı bir Yörük kadınıydı. Onun yemeklerinin tadı bambaşka olurdu. Çok sonra öğrendim o lezzetin çömlekten geldiğini.
📍
Bilir misiniz, günümüzde Salihli’ye bağlı Gökeyüp’te yüzyıllardır geleneksel yöntemle çömlek üretilir. Strabon'un "Geographika" eserinde "Katakekaumene-Yanık Ülke" olarak tanımladığı ve yaklaşık 300 kilometrekarelik alanı kaplayan bir volkanik çökelti Kula, Gökeyüp’e bir saat kadar uzaktır. Çömlekler, lavların kurumasıyla oluşan Gnays kayalarının öğütülüp kille karıştırılmasıyla yapılır burada.
📍
Evlerin avluları atölyedir ve erkekler malzeme taşırken çömlekleri şekillendiren kadınlardır. Pişirme Perşembe günleri yapılır ve ısısının yüksek olması nedeniyle de mümkünse palamut meşesi ağacı kullanılır.
📍
Yolunuz düşerse bir avluya misafir olun, kahve cezvesinden testiye, tencereden kazana kadar seçebildiğinizi alın. Bir bayram günü toplayın ailenizi bir araya, can cana…
Comments