Ben bayılırım kokusuna… Mutfaklarda en çok kullanılan otlardan kendisi. Akdenizlidir kendisi, çeşit çeşittir üstelik. İlk aklıma gelenler yabani kekik, dağ kekiği, limon kekiği, İstanbul kekiği…
🌿
Kekik binlerce yıllık geçmişi olan, antikçağlarda, asaletin, cesaretin ve zenginliğin simgesi olan bir bitkidir. Söylenceye göre Truvalı Helen'in kocasına döndükten sonraki gözyaşlarına dayanamayan Olympos tanrıları o gözyaşlarını kekiğe çevirip yeryüzüne dökmüşler.
🌿
Antik Yunan’da güzel kokusu nedeniyle tapınaklarda tütsü, insanlarda stres giderici, evlerde de böcek savıcı olarak kullanılmış. Antik Mısır’da ise mikrop öldürücü ve koruyucu özelliklerinden yararlanılarak mumya yapımında kullanıldığı, Mezopotamya Uygarlığı dönemine ait tabletlerdeki reçetelerde yer aldığı görülüyor.
🌿
Aynı zamanda Eski Yunan ve Roma’da alkollü içeceklerin ve peynirin tatlandırılması için kullanılırken, Avrupa’da evlerde tütsüsü yapılarak evin havasının temizlendiği ve bedenlerin bu bitkiyle sıvanarak veba-cüzzam gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlandığı bilinmekte.
🌿
Orta Çağ Avrupası’nda ve İngiltere’sinde sindirim problemlerinden romatizmaya ve menstrual şikayetlere kadar her şeyi iyileştirmek için kullanılırdı. Birinci Dünya Savaşı’na kadar kekik yağı savaş alanı antiseptiği olarak kullanıldı.
🌿
Kekik kelimesinin kaynağı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte Farsça’da yabanizahter anlamındaki kakul ya da kakuti kelimelerinden değişerek dilimize geçtiği tahmin ediliyor. Diğer dillerdeki Thymus sözcüğü ise Yunanca Thumon yani koku sözcüğünden türemiştir. Aslında Thymus'un bizdeki anlamı “uykuluk”tur. MS II. Yüzyılda yaşayan eczacıların babası Galenos, thymus bezinin yapısını, dalına tutunmuş bir sap kekiğe benzetir.
🌿
Kekik kokusu hayatın ta kendisidir. Ümit Yaşar “Rüzgarında kekik kokusu yok” diyerek o kokunun yokluğunu anlatırken canınız acır gerçekten de. Ben Ahmet Telli’nin dileğini aktarıyorum size: “Savrulsun saçların, yastığım kekik koksun.”
Comments