google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Labraunda

Karyalılar en büyük tanrı Zeus'a taparlardı, "Çift Baltalı Tanrı" Zeus Labraundos'a adadıkları tapınak, antik çağın en güzel tapınaklarından biridir. Kültün kökeninin su kaynağı ve tapınak terasının hemen üzerindeki büyük kayaya dayanmış olması muhtemeldir.

📍

Çomakdağ’ın yamaçlarından Milas’a bakan Labranda, aynı zamanda Beşparmak Dağları’nın uzantıları üzerinde adeta bir kartal yuvasıdır ve muhteşem konumu ile de oldukça etkileyicidir.

📍

Labranda Kutsal Alanı’nın tapınağındaki havuzda, altın gerdanlık ve küpelerle süslü balıklar yaşarmış. Rahiplere Zeus’tan mesajlar ilettiğine inanılan balıkların, çağrıldıklarında gelip insanların avuçlarından yem almaları olumlu, almamaları ise talihsiz olaylara işaret edermiş.

📍

Labranda’daki yapı projesinin başlangıç tarihi bir kesinlik kazanmamış olsa da Maussollos’a düzenlenen suikast girişimi projeye başlama tarihi olarak kabul ediliyor. Projenin, suikastten kurtulması onuruna Maussollos tarafından Zeus’a teşekkür hediyesi olduğu tahmin ediliyor. Arşitrav üzerindeki adak yazıtı çarpıcı: “Hekatomnos oğlu Maussollos, andronu ve içindekileri Labraundalı Zeus’a adamıştır.”

📍

‘Erkeklere ayrılmış oda’ anlamına gelen ‘andron’larda, sadece Karyalı halkların ileri gelen, soylu temsilcilerinin katılabildiği kutsal törenler düzenlenirmiş. Andronlarda duvarlar boyunca yer alan sedirlere oturan 40 civarı konuk, bu şölenlere katılır, yer içer ve geceleyin de uyur kalırmış.Önemli katılımcılardan belki yüzden fazlası da kutsal alanın doğu kısmındaki stoada yer alan altı yemek salonunda ağırlanırmış. Katılımcıların büyük çoğunluğu, muhtemelen çeşitli teraslar üzerinde kurulan geçici barınak veya çadırlarda yerde yiyip içmek ve yatıp uyumak durumunda olmasına karşın Labranda’daki bu sıra dışı ziyafet tesislerinin benzerleri çoğu antik kutsal alanda bulunmaz.



2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page