google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Lahana çeşme

15. Yüzyıl... Amasya ile Merzifon arasındaki ovada Sultan Çelebi Mehmed'in talimatıyla iki cirit takımı kurulur. Lahanacılar ve Bamyacılar...

📌

Bu sayede hem ata sporu cirit gelişir hem de askerler her dönem savaşa hazır tutulur. Amasya'nın bamyası, Merzifon'un ise lahanasının meşhur olmasından dolayı iki takım bu isimleri alır. Bamyacılar kırmızı, lahanacılar yeşil kadifeden yapılan giysilerle meydanlarda boy gösterir. Bu iki spor takımının karşılaşmaları bugünün Fenerbahçe ile Galatasaray rekabeti kadar o dönemde ilgi görür. Zamanla Lahanacılar Anadolu halkını, Bamyacılar ise sarayı temsil eder. Birçoğu iyi birer okçu olan Osmanlı padişahları da ezeli rekabetin taraftarları olmuştur. Sultan III. Selim 1791 tarihli mermer nişanının tepesini bir lahanayla, Sultan II. Mahmud ise 1811 tarihli nişanının tepesini bamyayla süsler.

📌

Her iki takım adına da çeşitli anıtlar dikilmiş ancak bunlardan pek azı günümüze ulaşabilmiş. Bu anıtlardan en önemlisi ise Çengelköy'de bulunan Lahana Çeşmesi. 1854 yılında Serkavas Ahmet Ağa tarafından yaptırılan çeşme, uzun zamanlar bölge halkı tarafından kullanıldı.

📌

Çengelköy Karakolu'nun önündeki Lahana formunu taşıyan çeşme, kentte bulunan anıt eserler konusunda sütun çeşme tarzında türünün son örnekleri arasında yer alıyor.

📌

Çeşme, geçen yıl nihayet restore edildi. Çünkü neredeyse yarısı kaldırıma gömülüydü. Restorasyon sonrası açık yeşil olan lahana kısmı açık sarıya boyandı, tepkilerden sonra düzeltildi. Şimdi renksiz...



36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page