Aileden gelen alışkanlık olarak çekmecelerimde, dolaplarımda hep lavanta kesesi vardır. En sevdiğim kokudur üstelik.
💜
Mitolojiye göre Tanrıça Artemis’in kutsal bitkisidir. Tanrıça, kutsal sayılan lavanta yağını, baştan ayağa kadar sürer ve mis gibi kokarmış. Bu yüzden mis kokusuyla bilinirmiş. Denizli, Hierapolis Tiyatrosu'ndaki bir kabartmada yer alan, tanrıçanın doğumu betimlemesinde genç kızlar, ellerinde lavanta çiçekleri ve afyon kozalarıyla Artemis'in kutsal doğum olayını izler.
💜
Kutsal kitapların yan öğretilerinde Âdem’in Havva’dan önceki eşi, onunla aynı çamurdan yapıldığına inanılan Lilith’in teninin rengi olarak bilinir. Bu mor renge sahip kadının eşitlik iddiasında bulunan ilk insan olduğuna inanılır.
💜
Antik çağlarda lavanta yağı, yara izi, yanık, cilt aydınlatmada; damıtılarak da dezenfektasyon ve temizlikte kullanılmış.
💜
Özellikle, Orta Çağ’da vebadan etkilenmemek için yaşanılan mekanların zemini lavantayla kaplanırmış. İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth ise lavanta çiçeğini şekerle karıştırarak lavanta konserveleri hazırlatır ve bunları yermiş.
💜
Günümüzde aromaterapide lavanta yağı, içindeki bileşenler sebebi ile rahatlatıcı ve fiziksel rahatsızlıkları tedavi edicidir.
💜
Lavanta (Lavandula) kekik, nane ve fesleğen gibi ballıbabagiller familyasından bir bitki. Lavanta kelimesi, Ortaçağ Latincesi'ndeki livendula türünün adından türetilerek Türkçeye geçmiş. Livendula kelimesi ise, muhtemelen livere (mavileştirmek) ile lavare (yıkamak) sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor. Mor rengi erkeği temsil eden mavi ile kadını temsil eden kırmızının karışımından oluştuğu için bütünlüğün simgesi.
💜
Lavanta, rengi ve görüntüsü gereği, zarafeti, şıklığı ve inceliği de temsil eder. Siz de seviyorsanız önerimi dikkate alın, bir saksıya bu ay sonuna kadar lavanta ekin, bir yaz sabahı mis kokusuyla uyanın. Evinize bir tutam mutluluk kokusu hediye edin.
Comments