google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Leonor Fini

Bir dönemi tek başına etkileyen ve dönemin kadınını temsil eden kadınlara verilen “It Girl” tanımının Paris bohem hayatındaki temsilcisi olan Leonor Fini, 20. yüzyılın en çok fotoğrafı çekilen ancak sonraları belki de en az değer verilen sanatçısı.

📍

Arjantin doğumlu Leonor Fini, 1932'de geldiği Paris’te etkileyici güzelliği, hayat dolu karakteri ve gösterişli üslubuyla girdiği her sosyal ortamın dikkatini çekerek Salvador Dali, Max Ernst (birçok sevgilisinden biri), Picasso ve Henri Cartier Bresson’un çevresine girdi.

📍

Hiç sanat eğitimi olmamasına rağmen Fransız erkek egemen sürrealist hareketine giren birkaç kadından biri olan Fini, döneminde Dali ile kıyaslanıyordu. Ancak Leonor, özellikle kadınların sanatta merkezi bir konuma sahip olamayacağına inanan André Breton tarafından kurulan sürrealist hareket başta olmak üzere, herhangi bir gruba dahil olmayı reddetti.

📍

O, kadınları güçlü olarak resmeden ve kadın cinselliğini kutsayan bir sanatçı olarak asla geleneklerin kölesi olmadı, sanat dünyasını erotizmiyle büyüledi.

📍

Fini'nin yaşam tarzı, biseksüelliği, açık cinselliği ve menage-a-trois ilişkileri sanatından daha dikkat çekiciydi. Gitmeye değer her partideydi, abartılı kıyafetleriyle dikkatleri üzerine çekiyordu ve dünyadaki tüm sosyete dergilerinde boy gösteriyordu.

📍

Moda dünyası için tasarımlar ve tiyatro ve opera için sahneler yaptı. Moda tasarımcısı Elsa Schiaparelli (o da müthiş bir konu) için yarattığı ikonik parfüm şişesi daha sonra Jean Paul Gaultier'in ( @jeanpaulgaultier ) ünlü parfüm şişeleri için ilham kaynağı oldu.

📍

1996'daki ölümüne kadar, iki sevgilisi ve on yedi İran kedisi ile Paris'teki dairesinde yaşadı.

📍

Çağın acımasızlığında giderek gözden düştü hatta Fransız hükümeti, mülkü nedeniyle borçlu olduğu vergiler yerine resimlerini kabul etmeyi reddetti. Yaratıcılığın eril bir nitelik olduğunu korumak isteyen bir dünyada, Leonor Fini ve sanatı unutuldu.




2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page