“Git derdini Marko Paşa’ya anlat” deyimini duymuşsunuzdur mutlaka. O, hayali biri değil, öyle biri var gerçekten de.
📌
Marko Paşa ya da asıl adıyla Marko Apostolidis Rum asıllı bir Osmanlı hekimiydi. Galatasaraylı Marko Paşa ilk ve orta öğrenimini Yunanistan'ın meyve bahçeleri ve bağlarıyla ünlü Syros Adası'nda yaptı. Sonra, ailesi ile birlikte gittiği İstanbul'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi (Askeri Tıbbiye) bitirdi. Mezun olduğu yıl, cerrahi kliniği şefliğine atandı. Birçok görevden sonra Sultan Abdülaziz’in hekimbaşılığına getirildi. Ancak Marko Paşa Sultan Abdülaziz’in mutlakiyetçi yönetimine karşı meşrutiyetçi Jön Türk Harekatı’na yakınlığı ile dikkati çekiyordu.
📌
Hilal-i Ahmer Cemiyeti yani Türkiye Kızılay Derneği’nin kurulmasında büyük katkısı olan Marko Paşa, hastalarını sabırla dinleyen onlara tıbbi yardımın yanı sıra manevi huzur ve rahatlık veren bir hekimmiş aynı zamanda. Ünü halk arasında yayılan Marko Paşa ile ‘’Anlat derdini Marko Paşa’ya” deyimi böyle ortaya çıkmış işte.
📌
Gelgelelim geçtiğimiz yıllarda torunu Despina Anatz’ın bir röportajında işin aslı ortaya çıktı. Paşa, Osmanlıca’yı çok iyi bilmediğinden insanları tekrar tekrar dinlermiş meğer. Ama olsun sonuçta dinlermiş değil mi?
📌
Paşa’nın adını taşıyan iki konuttan biri Anadolu Kavağı’nda askeri bölgede yer alıyor. Eski ve yenilenmiş fotoğraflarını göreceksiniz (2,3 ve 4). Yapı 1887-88 yıllarına ait. İkinci ve üçüncü fotoğraflar işgal yıllarında 1920’de çekilmiş.
📌
Kuzguncuk’ta olan diğer yapı 1865 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Marko Paşa için yaptırılmış. Paşa’nın 1888 yılındaki vefatından sonra birkaç kez el değiştiren köşk günümüzde Kuzguncuk İlkokulu’dur (5. fotoğraf)
📌
Paşa’nın kabri de Kuzguncuk Rum Ortodoks Mezarlığı’nda (6. Fotoğraf)
Kommentare