Ressam, yazar, çevirmen, karikatürist, film yönetmeni, editör, oyun yazarı, seramikçi, şair, sanat tarihçisi, folklor araştırmacısı.
📍
Hayatıyla iç içe, yaratıcılığıyla birbirini besleyen bir politik duruş… Büyük dostlukların insanı…
📍
Nazım Hikmet’in “mutluluğun resmini yapabilir misin?” diye sorduğu soruya:
“Kokusu buram buram tütenLimanda simit satan çocuklarMartıların telaşı bambaşkaİşçiler gözler yolunu.İnebilseydin o vapurdanAyağında Varna’nın tozuYüreğinde ince bir sızı.Mavi gözlerinde yanıp tutuşanhasretle kucaklayabilseydimseninle, bir daha.Davullar çalsa, zurnalar söyleseydiBağrımıza bassaydık seni Nazım,Yapardım mutluluğun resminiBaşında delikanlı şapkan,kolların sıvalı, kavgaya hazırBahriyeli adımlarla düşüp yolaGidebilseydik Meserret Kahvesine,İlk karşılaştığımız yereVe bir acı kahvemi içseydin.Anlatsaydıko günlerden, geçmişten, gelecekten,Ne günler biterdi,Ne geceler…Dinerdi tüm acılar seninleBir düş olurdu ayrılığımız, anılarda kalan.Ve dolaşsaydık Türkiye’yibir baştan bir başa.Yattığımız yerler müze olmuş,Sürgün şehirler cennet.
İşte o zaman Nazım,Yapardım mutluluğun resminiBuna da ne tuval yeterdi;ne boya…”
cevabını veren büyük usta… Huzurla uyu Abidin Dino, senin bakışını anlayanlar giderek artacak. Benim umudum var.
📍
Not: Abidin Dino’nun son anıtı, Maçka’da İTÜ İşletme Fakültesi önündeki küçük üçgen adacığın bulunduğu kavşakta yer alıyor. Uygulamasını heykeltıraş Metin Deniz’in yaptığı “Dayanışma Anıtı” prizma yüzeyiyle birbirine kenetlenmiş ve dayanışmayı simgeleyen ellerden oluşan kabartmayla bezeli.
📍
Abidin Dino, 7 Mayıs 1993’teki açılışa katılmak üzere yaşadığı Paris’ten İstanbul’a gelmişti. Bu onun İstanbul’a son gelişi oldu ve 7 Aralık 1993’te Paris’te hayata gözlerini yumdu.
📍
Dünya çapında, çağın en büyük sanatçılarından birinin eserine yakından bakacak kadar şanslıyız biz. Farkında mısınız?
Comentarios