MÖ 3 bin yıllarında Orta Anadolu'da yaşayan Hititlerin üzümlerinin özelliği ve tatlılığı, bağlarının zenginliği ve bolluğu nedeniyle tarihçiler şarabın anavatanı ve ilk üretildiği yer olarak Orta Anadolu'yu gösteriyor. Yunanlıların ve Romalıların şarap yapımı çok sonra yani.
🍇
Anadolu’nun pek çok yerinde çok kaliteli üzümlerden yapılan yerel şaraplar var. Benim favorim ise Malatya, Arapgir’e bağlı Onar Köyü’nde yapılanlar. Özelliği Anadolu’da sadece o bölgede yetişebilen üzümlerden yapılması. Örneğin Köhnü üzümü, Öküzgözü ismiyle tanınan üzümün bir alt türü. Köhnü, iyice olgunlaşmış ve içi esmerleşmiş, yumuşamış meyve anlamına geliyor. Köhnü üzümünün taneleri mora yakın siyah renge çalar, üzümün üzeri gri puslu, oval şekilli, iri çekirdekli ve bol şıralıdır.
🍇
Kara menüşkü (menekşe) ise gene aynı yöreye ait başka bir üzüm türü. İkisinin karışımı mı? Şöyle anlatayım: Bir gün batımında deniz kıyısında otururken kadehinize aniden bir yıldız düşer. İşte öyle...
🍇
Fotoğraflar Onar Köyü @tepeharman bağlarından. Yanımda gördüğünüz “can cana” kadeh tokuşturduğum kişi benim fakülteden sevgili hocam Epigraf ve yazar Onar’lı Dr. İsmail Kaygusuz. Fotoğraflar @gezi_keyfi sevgili @orhankuzir tarafından çekildi, teşekkürlerimle... Son fotoğraf @tepeharman sayfasından, yazılara dikkat çünkü o aslında sinema sektöründen...
🍇
Şimdi hasat zamanı ama geçen yılın üzümlerinden yapılan şaraplar tam kıvamında, almak için ideal zaman. Şarap ve genleriyle oynanmamış badem, ata tohumu nohut, pestilin onlarca çeşidi ve aklımda tutamadığım diğer özel üretimler için @tepeharman sayfasına bakın lütfen.
Comments