google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Papatya

Beyaz dendiğinde neden çiçek olarak papatya gelir aklımıza? O tango yüzünden mi? Bilmiyorum doğrusu.

🤍

Papatya benim içimi neşeyle dolduran bir çiçektir. Hava ısınmaya başlayıp da topraktan minik minik kafasını çıkarır ya, dans edesim gelir. Belki de öyküsü nedeniyledir. Bakın şöyle:

🤍

Mitolojiye göre Zeus’un kızı Astrea, masumiyetin, adaletin ve zarafetin sembolüydü. İyilik meleği Astrea, ne zaman bir kötülük görse ağlardı. Ama gün geldi insanların kötülüklerine dayanamaz oldu. Babası Zeus’a “Beni bu dünyadan uzaklaştır” diye yalvardı. Zeus da kızını mutlu olması için gökyüzüne gönderdi. İnsanoğlunu artık gökyüzünden izleyen Astrea, her gördüğü kötülüğe ağlamaya devam etti. Gözyaşları bu kez yeryüzüne döküldü. Astrea’nın gözyaşlarının düştüğü her yerde kötülüğe inat narin bir çiçek açtı, papatyaydı o çiçeğin adı...

🤍

Hıristiyan toplumlarında kız çocuklan için sıkça kullanılan ve Katolik ailelerin ilk kız çocuğuna verdikleri bir isim olan Marguarita (İngilizler Margaret, İtalyanlar Margherita, Fransızlar Marguerite demekte, Mary, Maria, Margot gibi kısaltmalarla kullanılabilmektedir) ismi, 3. yüzyılda Antakya’da yaşamış olan, Vali Olybrius ile evlenmektense Hıristiyan olduğunu açıklamayı tercih ettiği için boynu vurulan Azize Margarita’dan gelmekte, Avrupa tarihinde bu ismi taşıyan en azından on beş prenses ve kraliçe sayılabilmektedir. Bu isim aynı zamanda papatya anlamına gelir ve gelinlik giymiş genç kızlar bu çiçeğe benzetilir.

52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nergis

Comments


bottom of page