google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Porsuk ağacı

Yazarın fotoğrafı: Ayse BayvasAyse Bayvas

Bu bir Porsuk ağacı… Zonguldak, Gümeli’de. Tam 4117 yaşında, Türkiye'nin bilinen en yaşlı ağacı, türünün de en yaşlısı, dünyanın ise en eski 5 ağacı arasında olduğu ve Bronz Çağı’nda filizlendiği ölçümlenmiş. Boyu 25,5m, çevresi ise 7,70m. Yaprakları yemyeşil, gövdesi sağlıklı ve çok ihtişamlı.

🌳

Porsuk ağacı, biyolojik olarak neredeyse süresiz yaşayabilen bir canlıdır. Daima ayrı, fakat bağlantılı büyüyecek gövdeler haline gelen, yeni gövdeleri oluşturmak üzere zemine doğru büyüyen ağacın zamanla, merkezi kasası yaşlanır ve iç kısımlar dökülür, ancak orjinalin süngerimsi kütlesi içinde yepyeni bir ağaç büyür. Kısacası, merkezi gövde bozulmaya başladığında, yaşam döngüsünü sürdürmek için içerden yeni bir ağaç filizlenir. Böylece Porsuk Ağacı yeniden doğar.

🌳

Bu nedenledir ki ruhları bir dünyadan diğerine yönlendirmeye yardımcı olan yeraltı dünyasının koruyucularından olduğuna inanılmıştır. Porsuktan yapılan kalkan ve silahlar Keltler tarafından savaş alanında son derece uğurlu kabul edilirdi, ağacın; ömründen bir parçayı Kelt savaşçısına aktarıldığı düşünülüyordu, böylece savaşçıya zafer ve uzun ömür sağlayacaktı.

🌳

Yaygın türünün bilimsel adı Taxus. Cins adını belirten Taxus adının kökeniyle ilgili farklı teoriler var ama eski Grekçe'de "yay" anlamına gelen toxon sözcüğünden geldiği söyleniyor kimi kaynaklarda. Romalı şair Virgilius ve doğa bilimci Yaşlı Plinius eserlerinde yay ve zehirli ok yapımında porsuk ağaçlarının kullanıldığından bahsetmiş. Shakespeare bu ağaca “double fatal yew” (iki kez öldürücü porsuk ağacı) diyor ve Hamlet’in amcasına Kral’ın kulağına bu karışımdan (‘hebenon’) damlatarak zehirletiyor.

🌳

Bu Porsuk ağacı, insanlar tarafından zarar görmediği sürece, en az 4.000 yıl daha yaşayabilecek. Yolunuz düşerse, gidin sarılın ona… Bütün yitip giden ağaçlar için…



 
 
 

Comments


bottom of page