Rus edebiyatında Doğu’yu ilk olarak gerçekçi çizgilerle Aleksandr Sergeyeviç
Puşkin (1. Fotoğraf) işlemiştir. “Dâhi” olarak anılan, Rus edebiyatının babası kabul edilen Puşkin, romantizmden realizme geçiş yolunda bir kilometre taşıdır.
📍
1837 yılında bugün bir düello ile sona eren 37 yıllık yaşamına pek çok şey sığdırdı.Tutuklandı, isyankar şiirlerinden dolayı Kafkasya'ya daha sonra Moldova'ya sürgüne gönderildi. Yazmak için özel bir yere ihtiyacı yoktu, o da hep yazdı. Türkiye topraklarından geçerken kaleme aldığı "Erzurum Yolculuğu"nu okumadıysanız tavsiye ederim. Tüm satırlar son derece içten ve yansızdır.
📍
Puşkin'in Erzurum’un Yakutiye ilçesi Yeğenağa Mahallesi’nde şimdiki adıyla Sadettin Konukevi Caddesi eski adıyla Karanlık Kümbet Sokak olan dar sokakta Nemlioğlu Konağı'nda bir süre kaldığı biliniyor (2. Fotoğraf).
📍
Konağın tek iç avlulu ve gömme bahçeli ev yapısı, dönemine ve bulunduğu yere göre farklı bir özelliği barındırıyor. Konağın iç avlusunda Anadolu mimarisini yansıtan kırlangıç tavanlı tandır evi ve kış odası da yörenin benzer özellikli güzel bir örneği.
📍
Sürgün sonrası yazdığı her şeyin Çar'ın denetiminden geçtiği bir dönem yaşadı. Son derece hoş ama o kadar da boş olan eşinden dört çocuğu oldu. Annesinin güzelliğini alan kızı Maria, Tolstoy'un Anna Karenina’sının ilham kaynağı oldu.
📍
Aleksandr Puşkin'in düello günü uğradığı son yer, Peterburg Nevski Prospekt'de Wolf's şekercisidir yani şimdiki Cafe Litteraturnia (3. Fotoğraf).
Comments