Simyacı
- Ayse Bayvas
- 20 Şub
- 1 dakikada okunur
Görseldeki 1407 tarihli ev, Paris’in en eski evi. Paris burjuvazisinin zengin bir üyesi olan Nicolas Flamel ve eşi Pernelle tarafından yaptırılan üç katlı ev, yoksul insanların ücretsiz yaşayabileceği bir yer olarak tasarlanmış. Karşılığında, cephedeki yazıtın da belirttiği gibi, onlardan sadece dua istemişler.
⚗️
Nicolas Flamel, hayatının çoğunu kitap satıcısı olarak çalışarak geçirmiş. Bu kitaplardan birinde sıradan metalleri altına dönüştürmenin sırlarını anlatan gizemli bir metne rastladığına inananlar tarafından simyanın en büyük uygulayıcılarından biri olarak kabul ediliyor. Hatta Felsefe Taşı’nı keşfederek büyük bir servete kavuştuğuna inanılıyordu.
⚗️
17. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Flamel efsaneleşmişti. Peki, 14. yüzyıl Fransa’sında az bilinen bir kitapçı, büyücülük dünyasında nasıl bu kadar popüler oldu ve simya ile nasıl bu kadar özdeşleşti?
⚗️
Önce bazı yayınlarda adı geçti, Isaac Newton bile onun simyadaki hünerlerinden bahsediyordu. 19. Yüzyılda Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu adlı eserinde anıldığını görüyoruz.
⚗️
Harry Potter ve Felsefe Taşı’nda, Nicolas Flamel, metali altına çevirebilen ve Yaşam İksiri ile ölümsüzlük bahşedebilen bir nesne olan Felsefe Taşı’nın bilinen tek üreticisidir. Eşiyle birlikte 700 yıla yakındır yaşadıklarına inanan simya ve okültizme ilgi duyan gruplar olduğu söylenir.
⚗️
Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın yanı sıra Flamel, Umberto Eco’nun 1988’de yazdığı Foucault’nun Sarkacı ve Dan Brown’ın 2003’te yazdığı Da Vinci Şifresi gibi kurgusal eserlerde de karşımıza çıkıyor.
⚗️
Kısacası gerçek Flamel gerçek bir simyacı olmasa da Yaşam İksiri’ni bulmasa da efsanevi ünü onu kesinlikle ölümsüz kılmış durumda.
⚗️
51 Rue de Montmorency adresindeki bu ev günümüzde özel mülk olarak kullanılılıyor.
Comments