google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Unutma beni

Mavi renkli çiçekler, dünyada bulunan nadir çiçeklerdendir. 280.000 çiçekli bitki türünden yalnızca % 10’dan azı mavi çiçekler üretir. Bitkilerde gerçek bir mavi pigment bulunmaz, bu yüzden bitkilerde mavi renk oluşturmak için doğrudan bir yol yoktur.

💙

En bilinen mavi çiçek “Mine” olarak da bildiğimiz “Unutma Beni”dir. Yapraklarının şekli nedeniyle Yunanca adı “fare kulağı” anlamına gelen Myosotis’tir. Fransızcada “ne m'oubliez pas”, İngilizcede ise “Forget me not” olarak bilinir.

💙

Adıyla ilgili pek çok efsane vardır. Bir Alman efsanesine göre, Tanrı tüm çiçekleri adlandırdığında, adlandırılmamış ufak bir çiçek bağırır: "Unutma beni, Ey Tanrım!" Tanrı yanıtlar "Bu senin adın olacak."

💙

Çiçek söz konusu olur da işin içine aşk girmez mi? Başka bir Alman efsanesine göre Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkmış bir şövalye ve sevgilisi, nehir kenarında sulara kapılıp gitmek üzere olan bir mavi çiçek görürler. Sevgilisinin istemesi üzerine çiçeği almaya çalışan fakat bu sırada nehrin sularına kapılan şövalye son bir hamleyle çiçeği sevgilisine doğru atar ve "Vergissmeinnicht!" yani "Unutma beni!" diye haykırır.

💙

Grimm Kardeşler masallarına yerleştirmiş, şiirlere girmiş, Goethe “gördüğüm en canlı en zarif çiçek” şeklinde tanımlamış.

💙

IV. Henry bu çiçeği 1398'deki sürgünü sırasında amblemi yapmış ve bir sonraki yıl İngiltere'ye döndükten sonra da amblemi olarak kullanmaya devam etmiştir.

💙

Nazi Almanyası her tür amblemin kullanımını yasaklamış olmasına rağmen yardım kuruluşlarına bağış yapanlara teşvik ve gösteriş için rozet veriliyordu. Bu amaçla 1933-1943 yılları arasında yaklaşık sekiz bin değişik tipte rozet çıkarılmış olduğu söylenir. 17-26 Mart 1938 tarihleri arasındaki dönem için çıkarılan rozet “Unutma beni” çiçeği motifliydi. Ancak 1926 yılında Bremen merkezli Almanya Güneş Büyük Locası düzenlenen genel kurul toplantısında katılımcılara günün anısı olmak üzere armağan edilmek üzere aynı rozeti yaptırmıştı. Nazilerden saklanan Masonlar rozetin Bremen’deki eski kalıplarını buldu ve az sayıda yaptırıp takmaya başladı. Kimse onların “mason” olduğundan kuşkulanmadı. Savaş sonrası yaygın olarak kullanılmaya devam etti.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page