Vincent van Gogh, 1888 yılında bugün kulağını kesti. Nedeni şuydu, buydu diye anlatmayacağım ama size bu sıradışı otoportresinden söz edeceğim.
📍
“Kulağı Sargılı Otoportre” olarak bilinen yağlıboya tablo aynı adla bilinen iki resminden biridir. Arka planda bir şövale ve duvarda ise Van Gogh’un hayran olduğu Ukiyo-e olarak bilinen bir Japon ağaç baskısı tarzında bir resim asılı görülür.
📍
Van Gogh sol kulağını kesmiş olmasına rağmen tabloda ressamın sağ kulağı sargılıdır. Bunun sebebinin ressamın kendini aynada gördüğü gibi resmetmesi olduğu düşünülüyor. Bu iki resimden sonra St. Remy’de yaptığı son otoportrelerde ressam kendini yüzünün hep sağ tarafını ve sağlam kulağını gösterecek şekilde resmetmeye başlamıştır. 📍Portreye hem renk, hem fırça kullanımı ve hem de kompozisyon olarak büyük bir sükunet hakimdir. Bütün bu sadeliğin içinde sanatçının depresyonunu ele veren tek şey ise izleyiciye bakan donuk, bitkin ve büyük bir umutsuzluk yansıtan gözleridir.
📍
Resmin diğer otoportrelerinden ayrılan bir özelliği de ressamın kendini sakalsız olarak resmettiği nadir otoportrelerinden olmasıdır.
📍
İlgi çekici olabilecek diğer bir şey arka planda kısmen gösterilen Japon duvar resmidir. Bu, Van Gogh’un sahip olduğu ve duvarında bulundurduğu gerçek bir sanat eseridir. «Manzaradaki Geyşalar», 1870’lerden Japon sanatının kendi çalışmalarını nasıl etkilediğini gösteren bir Japon baskısıdır.
Comments