Burası Yaşar Kemal’in köyü, eski adıyla Hemite, yeni adıyla Gökçedam. Ceyhan’ın kıyısında, tepesindeki Toroslar’ın gözlediği, yüzyılın en büyük kalemlerinden birinin satırlarıyla dünyanın tanıdığı köy.
📍
1955’te yayınlanan İnce Memed, bir yıl sonra bugün Varlık Dergisi Roman Armağanı'nı kazandı. Türk halkının Yakup Kadri’nin “Yaban”ıyla tanımaya başladığı, Reşat Nuri’nin “Çalıkuşu” ve Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf”uyla anlamaya başladığı Anadolu’yu bir Çukurova sıcağı bastı.
📍
Yaşar Kemal’in coğrafyasında dağın, taşın, akarsuyun, yağmurun, bulutun, ağaçların… nesnelerin ruhu vardır; insanın ruhu nesnelerin içine girer ve oradan bakar sanki. Hemite’ye gitseniz her kitabından bir iz bulursunuz. Okumadıysanız hemen oturup okumak istersiniz. Hemite’de kuşaklar boyu anlatılan masalların kitaplara nasıl yerleştiğini hiç şaşırmadan anlarsınız.
📍
Hemite Dağı’ndan Anavarza kayalıklarına inen Ceyhan’ın sesi kulağınıza yerleşir bir süre sonra, bir daha da unutmazsınız. Hemite, Çukurova düzlüğünden birden bire çıktığı için ulu bir dağ gibi gözükür. Hemite Köyü ise Yaşar Kemal’in anlatımıyla “Çukurova’nın karnına doğru yürümüş kayalık bir dağın koyağında.”dır.
📍
Onun Çukurovasını anlatmak haddime değil ama belki ara sıra Kilikya’dan, birbirini gören kalelerden söz ederim, Hemite’yi de yeniden anarım.
Comments