google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Çiğiltepe
top of page

Çiğiltepe

26 Ağustos sabahı başlayan taarruzun ilk sonucu 27 Ağustos’ta Afyon’un kurtuluşu olmuştu. Böylece Başkomutanlık Karargahı ve Batı Cephesi Karargahı düşman işgalinden kurtarılan Afyonkarahisar'a taşındı.

🇹🇷

Fotoğrafta gördüğünüz bina bugün Zafer Müzesi’dir. 1913-1914 yıllarında Belediye Başkanı Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından Hükümet Konağı ile birlikte Belediye Hizmet Binası olarak kullanılmak üzere iki katlı ve kârgir olarak Ermeni ustalara yaptırılmıştır.

🇹🇷

Bina, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü), Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak) ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Paşa (Bıyıklıoğlu) tarafından Batı Cephesi karargâh binası olarak kullanılmış, Başkomutan Meydan Muharebesi burada planlanmıştır.

🇹🇷

Büyük Taarruz, aynı zamanda inancın destanıdır, vesileyle Çiğiltepe’yi hatırlayalım: Türk ordusu, önceden hedeflenen her noktayı, hedeflenen zamanda ele geçirmişti; Çiğiltepe hariç... Çiğiltepe'yi ele geçirme görevi, Mustafa Kemal'in I. Dünya Savaşı'ndan beri tanıdığı İnönü ve Sakarya kahramanı Albay Reşat Bey'in komutasındaki 57. Tümen'deydi. Önceden tepeye yerleştirilen düşmanın ağır makineli silahları planları alt üst etmişti. Ama savaşın bütünü için o tepe hayati önemdeydi. Bu yüzden Mustafa Kemal Paşa, Albay Reşat Bey'i telefonla aradı. Reşat Bey, yarım saat içinde Çiğiltepe'yi alma sözü verdi. Yarım saat geçti. Telefon yine çaldı. Mustafa Kemal, bu kez Albay Reşat Bey'le konuşamadı; telefonda, kahraman albayın bıraktığı not okundu kendisine. "Sözümü tutamamış olduğumdan dolayı yaşayamam" yazıyordu notta. İkinci fotoğrafta gördüğünüz Albay Reşat Bey intihar etmişti. Onun intiharından kısa süre sonra Çiğiltepe ele geçirildi. Albay Reşat Bey’e ve onurları için ölenlere rahmet olsun.

🇹🇷

Büyük Taarruz, yaklaşık 200 yıldan sonra Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz savaşıdır. Çanakkale ve Sakarya'da Türk zaferi, hücum eden düşmanı durdurmakla sınırlı kalmıştır. Oysa Başkumandan Meydan Muharebesi'nde düşman ordusu tamamen yok edilmiş, yaklaşık 150.000 kilometrekare alan 14 gün gibi kısa bir sürede ele geçirilmiştir.

🇹🇷

Bunları hep hatırlayalım…



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page