Mustafa Kemal Paşa, 25 Ağustos 1925’te Kastamonu gezisinin önemli bir durağı olan İnebolu’ya vardı. Gezi boyunca sivil elbiseliydi ve meşhur "panama şapka"sı ile dikkat çekiyordu. 27 Ağustos’ta da İnebolu Türkocağı'nda ünlü Şapka Nutku'nu verdi. "Şapka Giyilmesine İlişkin Kanun" da 25 Kasım 1925'te kabul edildi. Arada bunları hatırlamakta fayda var.
📍
“… Hanım ve Bey arkadaşlarım! Size bildiğiniz gibi bir gerçeği kısa bir cümle ile tekrar göstereceğim; beni hoş görünüz. Medeniyetin coşkun seli karşısında direnmek boşunadır ve o, dikkatsiz olanlar ve uygun davranmayanlar hakkında çok acımasızdır. Dağları delen, göklerde uçan, göze görünmeyen ufak parçalardan yıldızlara kadar her şeyi gören, aydınlatan, inceleyen medeniyetin güç ve yüceliğinde yüzleşmesi ortaçağ anlayışlarıyla, ilkel uydurmalarla yürümeye çalışan milletler yok olmaya veya hiç olmazsa esir ve alçak olmaya mahkûmdurlar. Halbuki Türkiye Cumhuriyeti halkı yenilenmiş ve olgunlaşmış bir topluluk olarak sonsuza kadar yaşamaya karar vermiş, esirlik zincirlerini ise tarihte benzeri olmayan kahramanlıklarla parça parça etmiştir."
İnebolu, 27.08.1925
📍
İkinci fotoğrafta gördüğünüz bina, İnebolu Türkocağı, ticaretin en zirvede olduğu bir dönemde, 1893 yılında, iş hanı olarak bir Türk ve bir Rum tüccarın ortaklığı ile özel mülkiyet olarak yaptırıldı. Milli Mücadele döneminin başlamasıyla birlikte Türk Ocakları’na tahsis edildi ve Milli Mücadele faaliyetlerini organize etmek amacıyla kurulan İnebolu Gençler Mahfeli, bu binada toplandı.
📍
Bina günümüzde Milli Mücadele dönemine ve o günün İnebolu’suna ait anıların sergilendiği ve anlatıldığı bir müze. Daim olsun.
Kommentarer