google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Nar
top of page

Nar

Bizim buralarda bu yıl bir nar patlaması var. Ağaçlara sığmıyor, dalları eğiyor ve toplanamadan çatlıyorlar. Eskiler bu durumda kışın sert geçeceğini söylerler, göreceğiz...

📍

Gerek kırmızı rengi, gerekse yuvarlak şekliyle güneş ve aya eş tutulan nar, verimliliğin, bolluk ve bereketin, üretkenliğin ve çoğalmanın, yeniden doğuşun, evliliğin, yaşam ve ölümsüzlüğün, insan sağlığının, zenginliğin, refahın, doğurganlığın, zürriyetin, olağanüstü gücün ve güzelliğin, dünya dertlerinden kurtulup Hak aşkıyla yanan arınmış saf kalbin, nazardan ve hastalıklardan korunmanın sembolü olarak evrensel anlam kazanmış mitolojik bir meyvedir.

📍

Mitolojide nar; bereketi, doğumu ve çoğalmayı sembolize etmektedir. Pek çok meyvede çekirdek, meyvenin ortasında sınırlı sayıda saklıyken nar, sayısız dölden oluşur. Bu bağlamda nar, bereketin ve bir neslin devamlılığının sembolü olmuştur.

📍

Anadolu Hitit tanrıçası Kubaba’nın, Hellenler’de Hera ve Afrodit’in ve Demeter’in sembolü nardır ve saçlarında nar dallarından yapraklı bir taç taşımışlardır. Aynı şekilde Roma’da da gelinler başlarını nar dallarıyla süslemiştir. Demeter de sık sık elinde haşhaş ve nar tutarken gösterilir. Eusibos’a göre nar, haşhaşla birlikte doğurganlığı simgeler.

📍

Hristiyanlıkta nar sembolü, İsa peygamberin gökten getirdiği hediye ile karşılaştırılır; nar, İsa peygamberin annesi Meryem’in simgesidir.

📍

Nar bitkisi tüm yıl boyu yeşil kaldığı için sembolik anlamda ruhun ölmezliğine, Allah’ın sonsuzluğuna işaret eder.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page