google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Agnodice

Tarih boyunca erkekler doktor olarak saygı görürken, kadınlar cadı olarak avlandı. Eski dönemlerde kadınları bu kutsal şifa rollerinden uzaklaştırmak ve tıbbi bilgiye erişimlerini engellemek, büyük ölçüde erkeklerin soylarının kaderi hakkında besledikleri endişelerden kaynaklanıyordu. 📍 Antik Yunan'da da durum farklı değildi. MÖ 4. yüzyılda Atina’da yaşayan Agnodice’nin hikayesi kadınların var olma mücadelelerinden biri. Gençliğinden beri kadınlara çocuk doğurmalarında yardım eden Agnodice, insanlık tarihinin büyük bir bölümünde kadın akrabalara veya yaşlı kadınlara düşen bir görev olan ebelikte adı bilinen biri oldu. 📍 Agnodice, ancak mecburen erkek gibi giyiniyor ancak kadın hastalarının güvenini kazanmak için, gerçekten bir kadın olduğunu kanıtlayacak kadar soyunuyordu. Hızla Yunanistan'ın en çok talep gören doktoru oldu. Elbette çok dikkat çekti ve erkek tıp camiası onun başarısından rahatsız oldu. Hatta onu kadınları baştan çıkarmakla suçladılar. Mahkemede, Agnodice ahlaksızlık suçlamalarını çürütmek için kadın olduğunu açıklamak zorunda kaldı. Bu sefer de kadınların tıp okumasını ve uygulamasını yasaklayan yasayı çiğnemekten yargılandı ancak geri adım atmadı. Sonuçta kadınların ebelik yapmasına ve başka tıp alanlarında da çalışmalarına izin verildi. 📍 Agnodice’nin açtığı yolda kadınların gücünü elde etmesi yüzyıllar sürdü. 📍

Görsel: Doğum sahnesi. Hamile bir kadın, Roma dönemi giysili üç kadının eşlik ettiği, perdelerle kaplı bir sedire uzanmış. Kadınlardan biri bebeği tutuyor. İtalya'nın Ostia kentinde ortaya çıkarılan bu levha günümüzde British Museum’da.

📍 Yüreğinde insana dair tüm güzellikleri ve sevgiyi taşıyan, yaşam hakkına öncelik veren, bilimin katkılarını insana dair kullanabilen tüm hekimlerin, hemşirelerin, hekim ve hemşire dostlarımın ve tıp dünyasındaki tüm emekçilerin, onlara adanmış bugünü bir "bayram" olarak yaşayabilmelerini diler, bana ve aileme sayısız kez elini uzatıp yaşama yeniden tutunmamızı sağlayan tüm hekimlere bir kez daha minnetimi sunarım. 📍 Kendi yaşamını bir an bile düşünmeden her şeyi göze alarak pandemi ile savaş verirken, 6 Şubat'ta yaşadığımız büyük felakette görevlerini yaparken hastalarıyla birlikte hayatını kaybeden tüm hekim, hemşire, hastabakıcı ve diğer tüm sağlık emekçilerini de rahmetle anıyor, şehit oldukları bu yolun kutsiyetini herkesin bir gün anlamasını yürekten diliyorum.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page