Lykia denince akla hemen kaya mezarları gelir ama bölgede onların dışında lahitler, payeli mezarlar ve Yunan mezar anıtları da vardır. Gelgelelim en etkileyicileri kaya mezarlarıdır.
📍
Adeta birer tapınak görünümünde olan Lykia kaya mezarları, dağların yamaçlarına ve insanların kolaylıkla ulaşamayacağı yerlere oyulmuştur. Bölgenin jeolojik yapısının yumuşak kireçtaşından oluşması, kayaların kolaylıkla oyulmasını sağlamıştır. Bu özelliğinden olsa gerek, Anadolu’nun hiçbir yerinde Lykia’daki kadar çok kaya mezarına rastlanmaz. Tüm Lykia’da olduğu gibi Telmessos’un çevresi de yazıt, kaya mezarları ve lahitler yönünden oldukça zengindir. Tapınak tipi mezarlara bir örnek olan Hermapias’ın oğlu Kral Amyntas’ın İon tarzındaki mezarı adeta bugün Fethiye’nin bir simgesi gibidir. Amyntas adı Grekçe “Amyntor”dan gelir ve “koruyucu” anlamındadır. 199 basamakla çıkılan mezar, MÖ 4. yüzyıla tarihlenir. Cephesi sütunları ve üçgen arşitravı ile tamamıyla bir İon tapınağı gibidir.
📍
Mezar odasına açılan kapıda dört panel bunların üzerinde ise demir çivi başı taklitleri yer almaktadır. Antik Yunan mimarisinde tapınak ve mezar yapılarında ahşap dokunun taklit edilmesi çok sık rastlanan bir durumdur. Sağda ve altta yer alan taş blok ise aslında mezar odasına açılan kayar bir kapıdır.
📍
Tahribat mı? Hiç sormayın… C. Texier’in yazısı da dahil olmak üzere epey çok. Buna da şükür diyorum artık.
Комментарии