İstanbul’da Asya yakasından Avrupa yakasına Boğaziçi Köprüsü’nden geçerken sağda ağaçların arasında Japon pagodaları gibi bir yapı görürsünüz. O yapı, 1936 yılında bugün İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin başına getirilen Alman mimar ve şehir plancısı Bruno Taut’un (Tam adı: Bruno Julius Florian Taut) 1938 yılında kendine konut olarak yaptığı binadır.
📍
1930 yıllarında Almanya’da Hitler faşizmi başa geçince Taut, bir çok Alman bilimadamı gibi Almanya’dan kaçmıştır. İlk önce İsviçre’ye sonra Japonya’ya oradan da Türkiye’ye gelmiştir. Binanın bu ikonik görünüşünün altında tüm bu hikaye vardır.
📍
Ama çok uzun yaşayamadı bu evde. Taut, vefatından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün katafalkını tasarladı. Katafalkı hazırlarken zaten gripti, bu arada koşuşturdu, terledi ve üşüttü. Zamanında zatürree korkunç bir hastalıktı. Üzerine bir de kalp rahatsızlığı geçiren Taut, 24 Aralık 1938’de İstanbul’da vefat etti. Türkiye onu çok özel bir kararla Edirnekapı Şehitliği’ne defnetti.
📍
Taut’un mezar taşı da sıradışıdır. Bir lahit kapağı şeklinde ve yere paralel olarak tasarlanan, 4 Mayıs 1880 - 24 Aralık 1938 tarihlerinin okunabildiği taşın üzerinde adının hemen altında yer alan Japon mühründeki ayak şekli, faşizm dönemindeki birçok yurtsuz Alman'ın trajedisini ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin kurucularının Çanakkale'den beri taşıdığı evrensel insanlık ve barış düşüncesini anımsatıyor bakana.
留言