google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Caligula ile kahve

Caligula, tarihin zalim, ahlaksız ve hatta biraz dengesiz olarak nitelendirdiği bir hükümdardır. Sadece 4 yıl hüküm sürdükten sonra MS 41'de suikaste uğradığı zaman adeta yüzen sefahat merkezleri olan iki teknesi Roma'nın güneydoğusunda küçük bir volkanik göl olan Nemi Gölü'nün ortasında durdukları yerde battı/batırıldı.

📍

Sonraki yüzyıllarda tekneleri gölden çıkarmak için birkaç girişimde bulunuldu. İtalyan Rönesans mimarı Leon Battista Alberti, ilk olarak 15. yüzyılın ortalarında kalıntıları kurtarmaya çalıştı, ancak başarısız oldu. Daha sonra 1895'te dalgıçlarla kapsamlı bir araştırma yapıldı ve gölün çamur tabanının altından kalıntılar ortaya çıkmaya başladı.

📍

1908 tarihli The New York Times’ta teknelerin ipek yelkenleri ve içlerinde meyve bahçeleri, üzüm bağları ve hatta akan suyu olan banyoları olduğu yazıyor. Scientific American'ın 1906 tarihli bir sayısından da kurşun borularda Caligula'nın resmi adı olan Gaius Caesar Augustus Germanicus yazılı olduğunu öğreniyoruz.

📍

Gerçi gemilerin tüm ihtişamının ortaya çıkması 20. yüzyıla kadar mümkün olmadı. Mussolini, sarayını bir geneleve çeviren ve atını yüksek rütbeli bir senatör olarak atayan Caligula’dan o kadar etkilendi ki iki geminin çıkarılabilmesi için Nemi Gölü'nün kısmen boşaltılmasını emretti. 1930'ların başlarında, gemiler ve hazineler bulunduktan sonra gölün yanında bir müze yapıldı.

📍

II. Dünya Savaşı sırasında, Naziler müzeyi mühimmat deposu olarak kullandı. Nemi İtalyanları, geri çekilen Almanların 1944'te binayı ateşe verdiğini ve içindeki çoğu nesneyi yok ettiğini iddia ediyor.

📍

Bu gördüğünüz işlemeli bir zeminin parçası olduğu anlaşılan mozaik, zengin yeşil ve beyaz mermer ile mor-kırmızı porfirden oluşan dört buçuk metrekarelik bir geometrik parça. Yangından hiç hasar görmediğine göre ya yangından önce müzeden gizlice kaçırıldığını ya da Mussolini'nin denizdeki gölden çıkarmasından bu yana özel ellerde olduğunu düşünmeliyiz.

📍

2017’de ortaya çıktı ki sahibi Avrupa antikaları uzmanı ve Manhattan'da yaşayan bir sanat tüccarı olan Helen Fioratti ve gazeteci eşi 1960’larda soylu bir İtalyan satın almışlar ve bir kahve masasına dönüştürmüşler. Ancak Manhattan Bölge Savcılığı, yine The New York Times'a göre, mozaiğin Nemi Müzesi’nden çalındığını gösteren kanıtlar olduğunu söylüyor.

📍

Mozaik 2017'de İtalyan hükümetine iade edildi, kahve, çay ve ara sıra çiçek vazosuna ev sahipliği yapan eski yaşamına ait tüm izleri ortadan kaldırmak için kapsamlı bir temizlikten geçirildi ve geçtiğimiz Mart ayında Nemi'nin Roma Gemileri Müzesi'nde sergilendi.




10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page