google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Cemil Molla Köşkü

Hani tam Boğaz Köprüsü’nün Asya geçişinde görürsünüz ya, bembeyaz nakış gibi işli bir köşk... İşte o, tüm Boğaziçi’nin en güzel yapılarından biridir. Cemil Molla Köşkü...

📌

Üryanizade Cemil Molla Efendi çok eski ve köklü bir Osmanlı ailesinden gelir. Çağdaşlığı seven bunu hayatına yansıtmaktan zevk alan, tam anlamıyla batılı, devrin en gözde aydınlarındandır. Abdülhamid’in gözdesi, yakın dostu, satranç arkadaşı, Vahdettin’inse değişmez danışmanıdır.

📌

Yaşamayı seven ve eğlenmeyi ciddiye alan bir insan olan Cemil Molla, dedesi Şeyhülislam Ahmet Esat Efendi’ye padişahın küçük bir nişanesi olarak hediye ettiği Kuzguncuk sırtlarındaki geniş araziye dillere destan bir köşk yaptırmaya karar verir. Klasik Boğaziçi yalılarından ve alaturka köşklerden farklı bir şeyler yapmaya niyetlenen Cemil Molla, İtalyan-Ermeni asıllı Mimar Sinyör Alberti ile anlaşılır. Alberti’nin Batı tekniği ve alafranga bilimi ile Osmanlı’nın köklü görgüsü ve ruhu birleşecek ve Boğaziçi’nin en farklı yapısı inşa edilecektir.

📌

Ve nihayet 16 odalı, iki salonlu, her odası boğaz manzaralı köşk ortaya çıkar. İlginç bir cihannüması olan köşkün tavan işlemeleri altınla yaldızlanır, yatak odaları vitraylarla bezenir. İçerisinde İstanbulluların dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırdıkları mermer hamam bulunur. Hamamdaki beyaz mermerlerin her zaman ılık kalmasını sağlamak için altlarına ince kalorifer dilimleri döşenir.

📌

Sabahlara kadar süren felsefe ve şiir geceleri düzenlenir ve bu geceler birer şölen havasında geçer. Cemil Molla Köşkü zaman içinde Abdülhamid döneminin gayri resmi kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. Köşkte Piyano, ud, tambur, kemençe, klarnet ve tefle müzik yapılmayan gece yok denecek kadar azdır. Cemil Molla’nın küçük kızının düğünü Salah Birsel’in “Sergüzeşti Nono bey ve Elmas Boğaziçi“ adlı şiir kitabında dillere destan anlatılır.

172 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page