google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Cilveli kahve
top of page

Cilveli kahve

Cilveli kahve nedir bilir misiniz? Ben tarif edeyim beğenirseniz pazar sabahı kahveniz benden olur.

☕️

Manisa yöresine ait Cilveli Kahve, eski dönemlerde şehzadeler için özel olarak hazırlanırmış. Ancak Osmanlı döneminde gelinlik kızların evlenmek istedikleri erkeklere yaptıkları bir kahve olarak tanınmış. Hikayeye göre; Osmanlı Devleti'nin Yeniçeri dönemlerinde kız istemeye giderken, eğer kızların gönlü varsa normal kahvenin üzerine çifte kavrulmuş badem koyularak ikram ediliyor. Bu sayede kızın gönlünün olduğu karşı tarafa belirtiliyor. Kız babaları da, kızları bu kahveyi verdiği zaman kızına sormadan kızı isteyen kişiye veriyor. Kızlar eğer normal kahve götürürse, baba kızlarına sormadan reddediyor yani kızlarını isteyen kişiye vermiyor.

☕️

Cilveli kahvenin cilvesi yani kavrulmuş bademi kahve hazırlanmadan önce bakır bir tavada kavrulmalı ve ezilmeli yani dövülmelidir. Dövülmüş bademlerin taneciklerinin boyutunun susam tanesine yakın olması gerekmektedir. İsteyen tercihini acı ya da tatlı bademden yana yapabilir. Ezilmiş bademlere çok az tarçın ile muskat da ilave edilmektedir. Acımsı bir tat ve ıtırlı bir kokuya sahip olduğundan çok az miktarda kullanımına özen gösterilmeli ve sert bir dokusu olduğundan ince bir şekilde rendelenmelidir. Bu konuda doz iyi ayarlanmalıdır. Köpüğün üstü hazırlanan bu karışımla örtülmelidir. Ancak, bademlerin fincanın dibine çökmemesi gerekir. Bunun için de kesinlikle çifte kavrulmuş olarak hazırlanmalıdır.

☕️

Kahvelerin köpükleri üzerine serpilen bademler, ikram sırasında fincanın yanına bırakılan bir çay kaşığı ile yenir ve ardından fincandaki kahve içilir. Köpükle birlikte badem tadı alınarak içilen kahve her zaman olduğu gibi kırk yıl hatıra bedeldir.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page