google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Göz minyatürleri

İlginç geldi değil mi? Bunlar göz minyatürleri.

📍

Boyutları, birkaç milimetreden bir veya iki santimetreye kadar değişen göz minyatürleri, 18. yüzyılın sonunda moda olan minyatür resim sanatının ilginç örneklerinden.

📍

Göz, insanoğlunun kullandığı en eski ve en güçlü sembollerden biridir. Bir kişinin en mahrem düşüncelerinin ve duygularının yansıması olan "ruhun penceresini" minyatürde yansıtma çok kısa ömürlü bir moda. Yaklaşık 1790-1820 arasında daha çok sevgililer arasında kullanılmış.

📍

Fikir, gözün yalnızca taşıyan tarafından tanınabileceği ve bu nedenle, aşığın kimliğini gizli tutarak herkesin önünde takılabileceğiydi. Bununla birlikte, döneme ait portrelerde göz minyatür mücevheri hiç görülmez, bu da kullanıcıların bu samimi portreleri gizli bir yere taktıklarını ya da portreleri yapılırken takmadıklarını gösteriyor.

📍

Fildişi üzerine suluboya veya kart üzerine guaş boya ile boyanmış minyatürler, kadınlar için yüzük, kolye, broş ve madalyonlara, erkekler için ise enfiye kutusu gibi kapaklı eşyalara yerleştirilmiştir. Gözü genellikle altın, değerli taşlar veya incilerden dekoratif bir bordür çevreler. Hatta bazen de arka kısımda sevgilinin saçından bir parça koymak için bir bölme bulunur.

📍

Arka planın çok küçük olması nedeniyle çoğu göz minyatürü imzasızdır ve çoğu zaman gözü tasvir edilen kişinin adı bilinmez.




21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page