google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Gezgin İmparator

O benim tarihteki kahramanlarımdan biri... Hadrianus, kendinden önceki imparator Traianus’un kuzeni ve Beş İyi İmparator’un üçüncüsüydü.

🏛

İktidarının büyük bölümünü, 21 yılın 12sini, tüm imparatorluğu gezip idareleri ve ordunun disiplinini denetleyerek geçirmiş, devletin tüm yönleriyle ve adalet yönetimiyle yakından ilgilenen başarılı bir hükümdardı. Orduya öylesine bağlıydı ki sıradan askerlerle yemek yiyor, onlarla uyuyordu. Bu nedenle de yönetimi huzurla geçmiş olduğu halde sıklıkla askeri giysiler içinde tasvir edilmiştir.

🏛

Farklı ilgi alanları vardı. Dönemin kültürlü birçok Romalısı gibi astrolojide çok yetenekliydi. Sırf güneşin doğuşunu görmek için Sicilya’daki Etna Dağı’na ve Hatay’daki Kel Dağı’na tırmanacak kadar tutkuluydu. Geçmişi canlı tutmayı severdi, yaşlı yazarları gençlere tercih ederdi. Konuşurken daha çok eski sözcükleri kullanırdı. Sakal bırakarak imparatorlukta yeni bir tarz ortaya attı ve gelecek imparatorlar için bir örnek oluşturdu.

🏛

Hadrianus’un en sağlam mirası belki de inşaat projeleriydi. Balkan Yarımadası, Mısır, Anadolu ve Yunanistan boyunca kentler kurdu. İnşa ettirdiği en meşhur yapılar arasında Roma’daki Pantheon en önde gelenidir. Döneminin en ikonik yapılarından biri olan Pantheon, Roma inşaat teknolojisinde yapılan en büyük gelişmelerin ürünü. Bu gelişmelerden biri insanlık tarihinde daha önce görülmemiş türde binalar tasarlanmasına olanak tanıyan betonun kullanılmasıydı. Pantheon’un 43.3 metrelik bir genişliğe sahip muhteşem kubbesi, dünyanın en büyük donatısız beton kubbesi sayılıyor. Gerçekte tüm tanrılara adanan bir tapınak olan Pantheon önceki imparatorların onurlandırılması için kullanılmıştı. Orijinal tapınak imparator Augustus’un iktidarı sırasında Marcus Agippa tarafından inşa edilmiş, ancak MS 80’de yanmıştı. Ardından yapılan tapınak da 110 yılında yanarak yok olunca Hadrianus tapınağı baştan inşa ettirdi.

🏛

Bu devrim niteliğindeki yapının hamisi İmparator Hadrianus 138 yılında bugün hayata veda etti. Huzurla uyu, eserlerinin çoğu hala yaşıyor.



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page