google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Havva

Amerikalı sanatçı Anna Lea Merritt, Londra’da Kraliyet Akademisi’ne girmeden önce Paris, Roma ve Dresden’de çalıştı. Bu resim Akademi’deki ilk çalışmalarından biri hatta diploma resmi.

🍎

Havva, alışkın olduğumuzdan farklı gördüğünüz gibi. Cennet Bahçesi'nde yerde oturuyor. Kutsal Kitap’a göre pişmanlık içinde olması lazım, oysa ne yapacağını düşünür gibi. Yüz ifadesini tahmin edemiyoruz, elleri o kadar zor bir pozisyonda ki birbirine kenetlenmiş ince parmakların duruşunu anlamak da zor. Arkasında iyiyi ve kötüyü bilme ağacı, ön planda ise bir ısırık alınmış malum elma var.

🍎

Elma kutsal metinlerden beri ilk günahı, ilk yasağı ve cennetten kovulmayı sembolize eder. Yunan mitolojisinde Aphrodite’in meyvesiydi ve baştan çıkarıcılıkla özdeşleşmiştir. Elmanın çiçeklerinin kadın güzelliğini sembolize ettiğini de söylemek lazım. Arkada görülen elma çiçeklerini de bu durumda dikkate almamız gerekiyor.

🍎

Resim, tahmin edebileceğiniz gibi klasik konu ve anlatımlardan şaşmayan Akademi’de karışık duygulara yol açtı. Philadelphia’dayken çalıştığı anatomi derslerinin etkisinin görüldüğü resim bazı eleştirmenler için olağanüstü bir performans ve iyi bir çıplak resim çalışmasından çok daha fazlası kabul edilmesine rağmen bazısı için de sıradan bir Ön Raffaellocu bir çalışmaydı.

🍎

Bana göre 19. Yüzyıl İngilteresinde bir kadın sanatçının müthiş incelikli bakışı.

🍎

Eve, Anna Lea Merritt, 109 x 76 cm, 1885, Private Collection

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page