İncir ağacı, neredeyse tüm kültürlerin kutsal ağacıdır.
📍
İncir ağacının bir ilim ağacı sembolü olarak kullanıldığına Yaradılış Efsanesi ve Yeni Ahit’te rastlıyoruz. Âdem ve Havva çıplak organlarını bir incir yaprağıyla örterek gizlemişlerdir. Aynı efsanede dünyadaki tüm ağaçların kendilerini yönetmek için incir ağacına oy verdiğinden de söz edilir.
📍
İncirin anavatanı Anadolu ama tarihöncesi zamanlarda Doğu Akdeniz'e ve Arap Yarımadası’na da yayılmış. Bu topraklarda yetişen ve adını Karya bölgesinden alan ‘Ficus Carica’ yani siyah incir, antik uygarlıklarda bolca tüketilen bir meyveydi.
📍
Antik Yunan’da yaygın yetiştirilen önemli besinlerden biri olduğu için incir ihracatını düzenleyen özel kurallar da konmuş. Aristoteles ve onun çırağı Theophrastus’un şifalı bitki kitaplarında incirin kaydı var yine.
📍
Romalılara göre imparatorluğun kurucuları olan Romulus ve Remus’ün doğdukları yer bir incir ağacının altıydı. Budistlerin kutsal metinlerinde bahsedilen Bodhi ağacı aslında ‘Ficus Religiosa’ adıyla bilinen incir türü.
📍
İncir, dut ailesinden gelen yenebilir meyveleri olan bir ağaç. İncirin meyvesi, çiçek kılıfının büyüyüp etlenmesiyle oluşan yalancı bir meyve. Her yönüyle ilginç bir ağaç çünkü dişi ve erkek çiçekler farklı ağaçlarda oluşuyor. Döllenmesi de ancak yaban arıları sayesinde olabiliyor; her incir türünün döllenmesini sağlayan o türle ortaklık geliştiren bir yaban arısı türü var. Üstelik bu ortaklık 80 milyon yıl önceye dayanıyor.
📍
İncirden beslenen 1200’ün üzerinde canlı türü var. Hani her yerden çıkabilir ya incir ağacı, işte bu nedenden. Gene bu nedenle ekolojistler, incirin yok olursa dünyanın bütün sisteminin çökeceğini söylüyor.
📍
İncir ağacı, zeytin ve üzüm ağaçlarıyla beraber varlığı ve bereketi sembolize ediyor. Eril ve dişil özellikleri aynı anda barındırdığı için olsa gerek aynı zamanda hayatın ve aşkın sembolü…
Comments