“İnsan dünyasındaki her şey hayata uyanmış imgelerdir." der Kafka. Duygularını sadece kelimelere değil çizgilere de aktaran Kafka’nın bu özelliği pek bilinmez.
🖋
Önce kolejde sonra hukuk derslerinde sıkıldıkça yaptığı karalamaları kimseye göstermese de daha sonra bazı araştırmacılar tarafından dışavurumcu bazıları tarafından da gerçekçi olarak tanımlandı.
🖋
Sevgilisi Felice Bauer’e yazdığı mektuplarda bir zamanlar çok yetenekli olduğunu sonra kötü bir öğretmenin yanında ancak ortaokul seviyesinde resim yapabildiğini yazar.
🖋
Hiçbir yere ait olmayan Kafka’nın çizimleri de yalnızlık doludur. Kafka, çizimlerinin eski, köklü ve derin tutku kalıntıları barındırdığından söz eder. Bu tutku kâğıt üzerinde değil, kendi içindedir. Görmek ve gördüğüne tutunmak ister. Tutkusu budur. Kafka, çizimlerinin resim değil özel ideogramlar olduğunu, sadece kendisinde gördüğünü tanımlamaya çalıştığını belirtir.
🖋
Sopa, masa, sandalye, kılıç gibi minimal düzeyde eşyalarla gösterilen kuklaya benzer figürlerin duruşları, hareketleri ve iç gerilimleri, devingen, akışkan ve son derece az çizgiyle dışa vurulsa da oldukça etkileyicidir.
🖋
Hiçlikle yaşayan Franz Kafka’nın 1883’te doğduğu bugün 2019 yılında büyük bir şair, Küçük İskender hayata veda etti. Sıra dışı üslubuyla edebiyatımızda unutulmazlar arasına girdi.
🖋
“Bir silahın şarjöründe tanışan iki soğuk mermi gibi, aynı bedene sıkılan iki el kurşun gibi, katille kurban arasında o birkaç saniyelik telaşla sevmiştim seni.”
Comentários