google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kamelya

Alexandre Dumas (1824-1895) henüz 24 yaşında kendi hayatından yola çıkarak yazdığı Kamelyalı Kadın, 19. yüzyıl Paris'inde geçen imkansız bir aşkı anlatır. Kitabın pek çok filmi çekilmiştir ama herhalde en çok tanınanı 1936 tarihli filmdir. Hukukçu soylu bir genç olan Armand Duval'i Robert Taylor'ın, güzeller güzeli sosyete fahişesi Marguerite Gautier'i Greta Garbo'nun canlandırdığı film, Garbo'ya 1938 yılında bir Oscar kazandırmıştı.

📍

Dumas'nın gerçek hayattaki sevgilisi Marie Duplessis'ten (gerçek adı Alphonsine Rose Plessis) esinlendiği verem hastası Marguerite Gautier, yaşantısına rağmen güçlü bir kadındır. Ayın yirmi beş günü beyaz ve sadece beş günü kırmızı kamelya iliştirir göğsüne.

📍

Kamelya... Bakmaya doyamayacağınız güzellikte bir çiçektir ama Dumas sadece bu nedenle mi seçmiştir onu? Çok çekicidir ama kokusuzdur. Bin yılı aşkın süredir yetiştirilen, şakayığa oldukça benzer özellikler gösteren, çiçekli bir çalıdır Kamelya. Çok yavaş büyür, ömrü uzundur Marguerite Gautier'nin aksine. Onun kadar da narindir.

📍

Çin'de kamelya, iki sevgili arasındaki birliği temsil eder. İnce bir şekilde katlanmış taçyapraklar kadını temsil eder ve kaliks (gövdenin taçyaprakları bir arada tutan yeşil yapraklı kısmı) onu koruyan erkeği temsil eder. İki bileşen, ölümden sonra bile birleştirilir. Tipik olarak, bir çiçeğin taçyaprakları düştüğünde, kaliks bozulmadan kalacaktır. Ancak kamelyalarda kaliks ve taç yaprakları birlikte düşer, bu nedenle kamelya aynı zamanda sonsuz aşkı veya uzun süreli bağlılığı temsil eder.

📍

Marguerite Gautier bu aşkı mı arıyordu? Belki, ama yaşamasına ne çevresindekiler izin verdi ne de ömrü vefa etti.

📍

Not: Latince'de kamelya, “rahibin yardımcısı” anlamına gelir ve adını 17. yüzyılın sonlarında farmasötik botanik uygulayan Cizvit botanikçi Georg Joseph Kamel'den almıştır. Kamel, 20 yıldan fazla bir süredir yaşadığı Filipinler'deki çalışmalarıyla tanınır ve hayatını yerel bitki kaynaklarından yeni tedaviler keşfetmeye adamıştır. Kamel'in kamelyalarla çalıştığına dair bir kayıt olmamasına rağmen, çiçeğe, eczacılık dünyasına yaptığı birçok katkıyı anmak için Carl Linnaeus tarafından onun adı verilmiştir.



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page