google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Karatepe
top of page

Karatepe

Geç Hitit Çağı’nda Adana Ovası Hükümdarı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere, bir hudut kalesi olarak yaptırılan Karatepe, eski adıyla Azativattaya Kalesi’nin, Arslantaş Barajı’nın yapılmasıyla üç tarafı baraj gölüyle çevrilmiştir.

📍

Denizden içeride bir sınır karakolu ve ihtimaldir ki mevsimlik olarak aktif şekilde kullanılan Azatiwataya’nın ‘orthostat’larında denizle ilgili tasvirler görülür. Bu, deniz kültürünü bilen ya da deniz kültürleriyle etkileşim içerisinde olan bir topluluk olduklarının göstergesidir.

📍

Dünya üzerindeki Hitit yazıları ilk defa burada okunmuştur. Bu yazılarının çözülmesiyle Anadolu’da MÖ 2000 yılına kadar giden hiyeroglif yazıların tamamı okunmuştur. Kral Asativatas, yazıtta çağının krallarından farklı olarak vuran kıran, yağmalayan bir kral olarak değil, halkını bolluğa kavuşturmak, ülkesinde barış ve huzuru gerçekleştirmek ve bütün krallarla barış kurmakla övünür.

📍

Karatepe’de sayıları yaklaşık yüzü bulan kabartmalar üzerinde ziyafet, çalgıcılar, kurban ve av sahneleri, savaşçılar, adak götürenler, boğa ayaklı figürler, müzik şöleni, gemi sahnesi, üçlü tanrı (trias) kabartmasına doğru geçit resmi, çocuk emziren ve testi taşıyan kadınlar, Tanrı Bes, hayat ağacı yanında keçiler, oynayanlar, kuş avı vb. çeşitli sahneler yer almaktadır.

📍

Yapılan araştırmalara göre levhaları boydan boya dolduran figürlerin tanrıları, küçüklerin ise ölümlüleri canlandırdığı varsayılmaktadır.





1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page