Gelin bu sıra dışı tabloya birlikte bakalım. Önceleri “Maskeli Kadın” olarak adlandırılan bu tablo Lorenzo Lippi’ye ait.
📍
Karşımızda bir elinde maske, diğerinde bir nar tutan ve doğrudan bize bakan bir kadın var. Maskenin varlığı, genç kadını “Commedia e Tragedia”daki Thalia veya Melpomene olarak tanımlamamıza neden olabilir tabii. Ancak maskeye ek olarak, kadının sol elinde bir nar tuttuğunu unutmayalım. Bu alışılmadık kombinasyon, ikonografiyi daha karmaşık hale getiriyor.
📍
Ayrıca resimdeki muğlaklık bununla sınırlı değil. Kız maskeyi takıyor mu yoksa çıkarıyor mu? Duygusuz ifadesi kesinlikle bize ne düşündüğü hakkında bir fikir vermiyor çünkü. Narı bize mi ikram ediyor yoksa kendisi mi yemek üzere?
📍
Sorular uzatılabilir tabii ancak Lippi’nin aynı zamanda şair olduğunu da dikkate almamız gerekiyor. Kendisi Floransa’daki edebiyat çevrelerinde tanınan biriydi, bu yüzden resmin sembolik yorumuna bakmamız daha mantıklı olur.
📍
Nar, çok sayıda küçük tohumdan oluştuğu için, Hıristiyan sanatında çoğu zaman birliğin sembolü olarak görülür. Ancak Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının tanrısı Hades’in Persephone’ye sunduğu ve böylece onu onunla birlikte yaşamaya mahkum ettiği meyvedir. O halde hangi sonuçlara varabiliriz?
📍
Genç kadının gizemli havası bize pek yardımcı olmuyor. Bir oyuncu olabilir mi, yoksa alışılmış bir şekilde farklı roller üstlenen biri mi? Angers’da bulunduğu müze tarafından “Simülasyon Alegorisi” olarak adlandırılan resim, hepimizin sosyal bağlamda taktığı ve bazen başkalarını aldatmak için kullanılan maskelere atıfta bulunuyor olabilir mi?
📍
Mask ile kadının yüzünü karşılaştırırsanız aynı olduğunu göreceksiniz. Demek ki bu bir kişilik değiştirme değil. Kadın bu maskeyi uzun süre takmış, belki bütün hayatı boyunca. İkisi bir olmuşlar, gerçek halini unutmuş besbelli. Ona biçilmiş bu role ait maskeyi çıkartmış. Nar ise bu birliğin sembolü, olgun ve çatlamış haliyle onun yenilenmeye hazır olduğunu gösterse de o maske her an yeniden geri takılabilir.
📍
Allegory of simulation, Lorenzo Lippi, c. 1640, 73 x 89 cm. Musée des Beaux-Arts, Angers
Comentários