google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Muğla bacaları

Muğla evini benzer bölge evlerinden ayıran en önemli özelliği bacasıdır. Bu bacalar hayat kurtarıcıdır.

📍

Çünkü Muğla’nın merkezinde (bir çok ilçesine göre) kışlar daha sert ve soğuk geçer. Rize’den sonra en çok yağış alan ilde bir de çok kuvvetli poyraz eser. Muğlalı’nın (Goca Molalı’nın) deyimiyle bu sert esen poyrazın adı Deli Memet’tir. O Deli Memet esti mi yağmurla eser ama bacaların yapılışı itibariyle duman asla geri tütmez. Dolayısıyla karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanmaz Muğla’da.

Rüzgâr nereden eserse essin, dört bir tarafı açık olan Muğla bacaları dumanın geriye üfürülmesine izin vermez.

📍

Bu yüzyılın başına hatta yer yer 1940’lara kadar Muğla evleri tamamen toprak damlıydı. Ancak Muğla bacasının ortaya çıkışı alaturka kiremitli çatılara dayanır. Geçen yüzyılın sonunda, bu yüzyılın başlarında görülmeye başlayan alaturka kiremitli çatılar beraberinde Muğla bacasını da getirmiştir. Muğla bacası, Muğla’nın az rüzgârlı, bol yağışlı koşullarına uygun bir bacadır.

📍

Bacanın yapım tekniği dış görüntüsüne nazaran daha basittir. Kare zemin üzerine oturmuş dört yanı açık olan Muğla bacalarında sçık olan her bir tarafın üstü ise yine birer kiremitle kapatılmıştır. Her türlü lodos ya da poyraza karşı müthiş bir tedbirdir bu sistem.

📍

Büyüklüğü değişebilen bacaların yapımında 28 kiremit kullanılır. Aslında sayı büyüklük küçüklük oranında değişir. Daha çok kiremit kullanılmış büyük ve gösterişli bacalar da görebilirsiniz. Bacanın yapımında, alaturka kiremit kullanılır.

📍

Muğla’nın Saburhane mahallesinde Mübadele’ye kadar Rumlar yaşamıştır. Muğla’nın otantik bacaları, Rum ustaların eşsiz mirasıdır. Yukarıdan bakıldığında haç şeklinde bir görüntü oluşturur Muğla bacaları. Alaturka kiremitlerin aldığı haç şekli, Ortodoks Rumlar’dan kalan bir mirasın son parçaları aslında.



74 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page