Yakalandığı zatürre hastalığı sonucunda 1888 yılında bugün Sakız Adası’nda vefat eden vatan şairi Namık Kemal’in kırk sekiz yıllık kısa sayılabilecek hayatı, birkaç hayata sığamayacak kadar yoğun tarihsel, siyasal mücadelelerle, bir roman gibi sürükleyici maceralarla doludur.
📍
Namık Kemal, edebiyatımızın yenilenmesinde ve değişmesinde olduğu kadar Tanzimat fikir hayatının oluşmasında ve olgunlaşmasında emeği geçen usta bir kalemdi.
📍
Cenazesi ilk önce Sakız Adası’nda bir caminin mezarlığına defnedilmiş. Bu caminin adı kayıtlarda belirtilmiyorsa da ikinci fotoğraftaki cami olmalıdır. “Eski Cami” ya da “Mecid Camii”, 1881 depreminden sonra ayakta kalmış ve o dönemde kullanılan bir camiydi. Bir gün anlatırım onu da.
📍
Namık Kemal, Osmanlı hanedanından Rumeli Fatihi Süleyman Paşa’nın hayranıydı ve öldükten sonra onun Bolayır’daki türbesi yanına gömülmek istemişti. Bu arzusunu unutmayan Ebuzziya Tevfik, naaşını hükümdardan izin alarak Sakız’dan Bolayır’a getirmiştir. Türbesinin planı şair Tevfik Fikret tarafından çizilmiş ve Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Bu iki mezardan daha sonra uzun uzun söz edeceğim.
📍
Namık Kemal, özellikle zor günlerde okunması gereken bir yazardır.
Comments