Eiffel Kulesi’ne olan hayranlığımı ve merakımı hatırlayacaksınız. Şu Gustave acayip bir adammış, tanımayı çok isterdim doğrusu. Gustave Eiffel'in kulenin tepesindeki odasını da anlatmıştım ya şimdi de başka bir cinliğini anlatayım.
📍
Gustave Eiffel, kendi adını taşıyan kulesini Paris'te inşa ettiğinde anlaşma, bunun 1889 Exposition Universelle'nin temel taşı olacağı ve daha sonra 20 yıl kalacağı yönündeydi. Zaten mimari estetiği konusunda çok eleştiri aldığı için uzatmayı düşünmezlerdi. İşte bu yüzden kulenin uzun ömürlü olmasını sağlamak, Eiffel'in biraz kurnazlığını gerektiriyordu.
📍
Böylece radyo öncüsü General Gustave-Auguste Ferrié'nin kulenin tepesinde bir kablosuz telgraf istasyonu inşa etme planına kişisel mali destek verdi. Askeri personelin göze batmaması ve telsiz operasyonlarını sürdürmek için kulenin altına bir sığınak kazıldı. Radyo yayınları ilk başta deneyseldi, ancak daha sonra oldukça önemli olduğu ortaya çıktı.
📍
Birinci Dünya Savaşı sırasında bu sığınak, karmaşık bir yeraltı ağı ve gizli tünelleri ile potansiyel bir kaçış yolu olarak daha da önemli bir rol üstlendi. Demir Leydi'nin iletişim altyapısı, özellikle Fransız kuvvetleri Alman iletişimini bozduğunda önemli bir faktör oldu. Fransız ordusu ayrıca düşman mesajlarının şifresini de çözebildi; özellikle, Almanya ve İspanya arasında ele geçirilen bir bildiri, dansçı ve casus Mata Hari'nin tutuklanmasına yol açtı.
📍
Savaştan sonra, 1921'de kulenin kuzey direğinde Radio Tour Eiffel'in başlatılmasıyla yayıncılık daha eğlenceli bir amaca kavuştu; haber, hava durumu ve konserler yayınlandı. Kule aynı zamanda Fransız gazetesi Le Figaro’nun haber merkeziydi ve yapıda bir de postane bulunuyordu.
📍
Ne yazık ki, Radio Tour Eiffel 1940'ta Alman işgali ile durduruldu, ancak yayınlar çatışmadan sonra, özellikle de 1953'te Kraliçe II. Elizabeth'in taç giyme töreninden sonra devam etti.
📍
Tünel yaklaşık 70 yıl boyunca askeri bir sır olarak kaldı, hala da Champ de Mars'ın bahçeleri boyunca Fransız École Militaire eğitim tesislerine uzanan bir tünel olup olmadığı da dahil olmak üzere sığınağın pek çok gizemi var. Eiffel Kulesi'nden çok sayıda FM radyo ve dijital televizyon kanalı (bir TV anteni ilk kez 1957'de kuruldu) yayın yapıyor.
📍
Dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden birinin saklı yüzünde küçük bir müze var, bildiğim kadarıyla şu anda kapalı ancak girseniz dahi anlattıklarımdan görebilecekleriniz sınırlı. Belki tek heyecan verici kısım 1889'da Gustave Eiffel tarafından tasarlanan altı hidrolik asansörü hala kontrol eden orijinal makine odası olur.
📍
Ben nereden mi biliyorum? Annemin Fransız eniştesi, de Gaulle’ün askerlerinden ve Gustave Eiffel hayranıydı. Sanırım bana bu hayranlık ondan geçti.
Comments