google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Sedir Ağacı

Perşembe günü Torosların batı ucu olan Akdağlar’daydım. Görkemli sedir ağaçlarının göğe yükselen endamlarını seyretmekten bastığım yere dikkat etmediğim zamanlar oldu.

🌲

Kutsal kitaplarda sedir ağacı, büyüklüğün, kuvvetin, şan ve şerefin, kraliyetin, maneviyatın, şiddetin, takdirin, zenginliğin, yayılış kudretinin sembolü olarak karşımıza çıkar. Türkiye’de doğal olarak yetişen tek sedir türü Toros Sediri’dir, Katranağacı da denir. Ağacın cins adı olan Cedrus’un kökeni Arapçada “güç ve kuvvet” anlamına gelen “kedroum” ya da “kedre” ile kozalaklı ağaç anlamındaki “kedros” sözcükleridir. “Kudret” kelimesi de aynı kökten gelir.

🌲

Hititler döneminden beri Sedir ağacı erkek tanrılarla özdeşleşir. Çünkü Toros Sediri 1000 yıl kadar yaşayabilir, 1200-2000 metrelerde 40 metre boya 2 metre çapa ulaşabilir. Kar sever üstelik.

🌲

Hititler tanrılarına ulaşmak için evlerinin önünde güzel kokulu otlar yakardı, yazılı kaynaklardan sedir de kullandıklarını öğreniyoruz. Ayrıca sedir ağacından elde ettikleri sakızı şaraplarına kattıklarını ve ballarını sedir ağacından kaplarda sunduklarını, evlerinde güzel koksun diye sedir tomruğu kullandıklarını, mobilya, çalgı ve ilaç yaptıklarını da.

🌲

Gılgamış Destanı’nda da çıkar karşımıza, Tevrat ve İncil’de de.

🌲

Yolunuz Toroslara düşerse kaldırın başınızı, bakın dağlara. Binlerce yıllık kadim kültürlerden günümüze gelen sedir ağaçlarını selamlayın. Hititlerin de dediği gibi “sedir ağacının tatlı kokusunu duyun”.




15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page