Adı en çok bilinen Doğu Roma (Bizans) İmparatoriçesi olan Theodora’nın 28 Haziran 548 yılında debdebeli ve ilginç hayatına veda ettiği kabul ediliyor.
📍
Theodora, bırakın soylu olmayı tam aksine dönemin en düşük seviyesindendi. Ama imparatoriçe oldu ve tarihe çok önemli izler bıraktı.
📍
Ben onun geçmişinden ya da tarihteki önemli ayaklanmalardan biri olan Nika’daki rolünden söz etmeyeceğim. Ben size Theodora’yı hiç unutmamanız için İmparator Justinianus’un düzenlediği kanunlarda kadınlara verdirdiği haklardan söz edeceğim.
📍
Sayesinde kız çocuğu köle ticareti, 17 numaralı kanun düzenlemesi ile engellendi. Kadına yönelik şiddete karşı 117 ve 134 numaralı kanun düzenlemeleri yapıldı. “Hırsızlar için mahkemeler oluşturduk. Kadınlara kötü davrananlara da aynı şekilde davranmamız gerekmez mi?” ifadesini, kadına yönelik şiddete karşı yürürlüğe giren kanunların önemini belirtmek için gerekçe olarak kullandı.
📍
535 yılında yürürlüğe girmesinde ısrar ettiği bir yasa ile, kadınları fahişe olarak çalıştırıp kazancını elinden alan erkeklere cezai yaptırımlar getirdi. Theodora, Bizans tarihinde ilk kez kız ve oğlan çocukları için, yasalarla garanti altına alınan eşit miras hakkı düzenlemesini getirdi.
📍
Ayrıca, muhtaç sanatçı kadınlar için bilinen ilk koruma ve hizmet evlerini açmıştır. “Yeniden düşünmek”, “düşünceyi tersine çevirmek” ya da “algıyı yenilemek”anlamına gelen Metanoia adı verilen bu koruma ve hizmet evleri için, Boğazın Asya yakasında bulunan bir saray (muhtemelen Kuleli sırtları) yeniden düzenlendi ve kullanıma açıldı. 500 kişilik kapasiteli bu binada, sanatçı kadınların hayat kalitesine önemli katkılarda bulunuldu.
📍
Theodora tüm bunlar nedeniyle benim için unutulmazdır.
Comments